Blandning


Jens Lapidus - Aldrig fucka upp: Coola advokat Jens som pluggat juridik i både Stockholm och London skrev en bestseller lite vid sidan om sitt riktiga yrke, hyllades av kritiker och blev utsedd till landes bäst klädda av folket, men hans uppföljare sträcker sig inte lika långt som debutboken "Snabba Cash". Vissa karaktärer förekommer i båda böckerna, vissa är nya och andra har kommit till men handlingen är för tunn. Tre olika levnadsöden slås samman på grund av, eller med hjälp av, Stockholms undre värld och dess kriminalitet. Jens är ensam i sin genre, än så länge och han är ensam i sitt sätt att använda språket, än så länge. Böckerna kan utan problem läsas fristående, trots uttalande om att det ska vara en trilogi. Jag väntar inte med spänning.

Roslund & Hellström - Edward Finnigans Upprättelse: Svenska kriminalförfattare som vågar ta steget bort från den eviga handlingen om att en liten svensk småstadsidyll slås isär av att en mördare stryker förbi. Inga onödiga bihandlingar, inga sönderslagna familjer på grund av polisyrket och inga romanser - allt som brukar finnas i en svensk kriminalroman saknas och det fattas inte. John Schwarz blir häktad för misshandel men när polisen kollar upp saken så finns han inte, han ska inte finnas någonstans, en man utan identitet. Mysteriet med John blir större och mer komplext än vad Grens och hans medarbetare någonsin kunnat fantisera om. En bok som engagerar är en bra bok. Det här är en bra bok.

Roslund & Hellström - Odjuret: Debutboken av radarparet är en fröjd att läsa, om man bortser från den hemska handlingen. Två flickor hittas utnyttjade och mördade i en källarlokal, den skyldiga döms men lyckas med att rymma och hinner avrätta ännu en liten flicka innan man får stopp på honom. Även den här boken engagerar och visar på vilket samhälle vi skulle kunna få om alla agerade både som domare och bödel.

Sofia Åkerman - Zebraflickan: Jag är ledsen men jag kan inte tycka att den här boken är bra, trots att man kanske borde bli berörd av en självbiografisk berättelse om en artonårig flicka som inte minns hur det är att se ljuset så blir jag inte det. Boken är osammanhängande, meningarna platta och personligen så stör jag mig bara på huvudkaraktären. Den här boken låg länge halvläst innan jag tog mig samman och läste igenom den och jag känner att den inte var värd det.