Saeculum
 
 
Titel: Saeculum
Författare: Ursula Poznanski
ISBN: 978 91 7299 5437
Antal sidor: 443 (soft cover)
Första mening: "Åh herregud, så mycket blod!"
 
Handling: Bastian är en ambitiös läkarstudent som precis har börjat träffa Sandra, han följer med henne till en medeltidsmarknad där han introduceras till några av hennes vänner. Han blir dessutom övertygad om att följa med på deras lajv konvent i några dagar, de ska alltså leva som på medeltiden i några dagar mitt ute i ingenstans. Platsen där konventet äger rum är dock mytomspunnet, sägnen säger att för sjuhundra år sedan dödade en adelsman sin oäkta bror på just den platsen. Efter det sägs det att de som beträder marken aldrig kommer att komma därifrån. Och mycket riktigt börjar det hända mystiska saker, människor försvinner och platsen tycks allt farligare.. Frågan är egentligen vem som kontrollerar spelet? Spelledarna eller förbannelsen?
 
 
 
Omdöme: Jag kan medge att det här med lajvkonvent och medeltid inte är så sexigt enligt min personliga uppfattning, därför tyckte jag nästan att det blev lite pinsamt när jag märkte hur insatt jag blev i boken och hur jag inte ville gå och lägga mig innan handlingen hade lugnat ner sig lite. För spännande, det är den verkligen på sina ställen. Det här med att människor försvinner och det saknas logiska förklaringar och till råga på allt vilar det en förbannelse över platsen, vem blir inte uppskrämd av det? Lägg dessutom till dödskallar, gravar som grävs upp om nätterna och fängelsehålor. En thriller blir det sannerligen.
 
Det som dessutom gör det här konceptet så intressant är inte att det utspelar sig i skogen, för det hade knappast blivit lika spännande med mobiltelefoner till hands, utan gruppdynamiken som förändras ju längre de svåra tiderna fortgår. Det är även här boken brister lite, för vissa personer i gruppen har jag ingen aning om hur de är som personer och jag får inget grepp om dem. Hur många gånger nämns till exempel Mona? Kanske tre gånger i hela boken. Genom personbeskrivningarna tycker jag dessutom att det avslöjas lite för mycket ibland, redan där får man som läsare reda på om personerna ska räknas som onda eller goda. Det hade varit mer spännande om det hade utvecklats mer över tiden. Jag vill kunna bilda mig en uppfattning själv, eller bli överraskad och inte tillsagd om hur jag som läsare borde ställa mig.
 
Sedan har jag en till negativ åsikt, om något som jag inte borde skriva om, nämligen slutet. Det var inte en tillräckligt stor twist för att överraska mig och det blev så otroligt långsökt, det kändes inte trovärdigt helt enkelt. Men böcker är ju inte alltid det, så på sätt och vis kan jag uppskatta att det faktiskt var snyggt gjort. det är svårt att skriva om utan att avslöja för mycket, ni får helt enkelt läsa själva. Sedan förstod jag inte varför boken pågick så länge som den gjorde, de sista sidorna tyckte jag att författaren kunde ha skippat helt..
 
Så för att sammanfatta så är det stundtals en hemskt spännande bok och extra spännande blir det i och med att det är en grupp av människor som tillsammans utsätts för prövningar. Däremot är karaktärerna lite bleka och slutet lite för segdraget.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Mari - Flukten fra virkeligheten

Jeg ble faktisk litt fristet til å lese boken selv om du i utgangspunktet ikke var helt overbegeistret :) Fin omtale!

#2 - C.R.M. Nilsson

Jag tyckte att vissa karaktärers motiv kunde ha utforskats mer. Det blev en aning abrupt på slutet, tyckte jag.

Svar: Ja, det håller jag med om :)
Carolina Edvinsson

#3 - Elge Larsson

Lajvkonvent är en träff med av och för lajvare, ett tillfälle för diskussioner och utbyte av erfarenheter. Lajv är lajv. Bland tyska lajvare har dock uppkommit egendomligheten att kalla lajv för "con" - detta har översättaren uppenbarligen inte känt till.

Svar: Det hade jag ingen aning om så tack för upplysningen. Nu är jag ju själv inte så insatt och vet inte heller hur det tyska originalet använder orden men för den oinvigde fungerar översättningen bra :)
Carolina Edvinsson

#4 - Elge Larsson

Lajvkonvent är en träff med av och för lajvare, ett tillfälle för diskussioner och utbyte av erfarenheter. Lajv är lajv. Bland tyska lajvare har dock uppkommit egendomligheten att kalla lajv för "con" - detta har översättaren uppenbarligen inte känt till.