Den tredje rösten (eller Olivia Rönnings röst går mig på nerverna)

Titel: Den tredje rösten
Författare: Cilla & Rolf Börjlind
Antal sidor: 462 (inbunden)
ISBN: 97891 1305 3127
Serie: Rönning & Stilton #2
Första mening: "Jag står ända framme vid kanten på taket, barfota, nio våningar ner ser jag den grå gatan."
 
Recensionsexemplar från Norstedts!
 
Handling: I Marseille har en styckad kvinnokropp återfunnits och nyheten slår ner som en bomb hos en vän till Tom Stilton eftersom det är en kvinna från vännens förflutna. Tillsammans beslutar de sig för att åka och ta reda på mer kring vad som har hänt. Ungefär samtidigt hittas tulltjänstemannen Bengt Sahlman hängd i sitt hem och polisen upptäcker snart att det rör sig om mord. Utredningen hamnar hos Mette Olsäter. Olivia Rönning som nu är klar med polishögskolan snubblar också över det iscensatta mordet och väljer att följa upp spåren på ett eget sätt och det visar sig att trådarna så småningom löper ner till Marseille och Tom Stilton..
 

Omdöme: Det första som slår mig är hur pass aktuell boken känns med sina kopplingar till privatiseringen av vården, frågan är hur det skulle vara att läsa den om säg tio år? Det känns dessutom lite onödigt att slänga in vissa nutidsreferenser som Zlatans flytt till PSG bland annat.. Men visst är det roligt när författarna vågar skriva exakt under vilken tid händelseförloppet utspelar sig.
 
Det finns ett problem med den här boken, ett stort problem och det är dessa privatspanarna. Olivia Rönning är den mest irriterande karaktären som jag har läst om på länge (inte lika irriterande som Läckbergs Erika dock) för varför ska hon alltid lägga näsan i blöt? Och varför går hon inte till polisen med sina hypoteser? Tror hon inte ens själv på det rättssamhälle som hon har utbildat sig till att bli en del av? Det finns ingen vettig människa som agerar så som hon gör. Så. Nu har jag fått ur mig det. Nu ska jag försöka släppa Olivia Rönning för en stund. Tom Stilton är jag desto mer intresserad av, han har ett problematisk bakgrund och det var inte alls länge sedan han var hemlös och hans spaningar kan jag förstå till viss del för han har ju ändå varit polis i större delen av sitt vuxna liv. Jag förstår om han inte kan släppa på tyglarna. Men Olivia, jaa vad ska vi ta oss till med henne?
 
Om jag ska nämna något kring språket då så tycker jag att det stundtals är lite väl mycket dialoger och lite väl mycket scener. Jag vet inte om det verkligen är så eller om jag bara tycker att det är så i och med att jag känner till författarnas bakgrund som manusförfattare? Annars är boken väldigt rapp, även om jag inte förstår längden på den riktigt för jag trodde att den skulle sluta flera gånger men så var det ett antal tiotal sidor kvar.
 
Nu låter jag väldigt negativt inställd till boken men det är jag egentligen inte! Allt som jag har beskrivit ovan (utom Olivia Rönning) gör att den sticker ut bland andra deckare på marknaden. Och att den känns lite som gjord för Tv/film behöver inte heller vara något negativt utan ger ett flyt som är svårt att finna i andra böcker.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Cilla & Rolf Börjlind:
Springfloden (Rönning & Stilton #1)
 
 
#1 - Nilmas Bokhylla

Jag är lite smånyfiken på deras böcker men det är så mycket annat som ska läsas också, puuh!

Du har blivit taggad på bloggen förresten :)

Svar: Ja, det är ju det. Hellre det än tvärtom dock ;)
Oh, tack! :)
Carolina Edvinsson