Mörk ängel (eller boken som fick mig att läsa fantasy)

Titel: Mörk ängel
Författare: Laini Taylor
Antal sidor: 376 (inbunden)
ISBN: 97891 70282720
Serie: Önskemånglarens dotter #1 (Daughter of smoke & bone #1)
Första mening: "När Karou gick till skolan över de snötäckta kullerstenarna hade hon inga onda föraningar."
 
Recensionsexemplar från Bazar förlag!
 
Handling: Karou bor i Prag där hon studerar på en konstskola, det är också det mest normala med hennes liv. Hon är uppväxt tillsammans med Brimstone som är lite djur och lite människa, en så kallad kimär. Åt Brimstone måste Karou ibland springa ärenden för att hämta tänder, från både djur och människor utan att egentligen veta vad han ska ha dem till. Det är inte mycket Karou vet om den parallella världen som Brimstones affär utgör, man går ut genom en dörr och in i en annan värld. Det är faktiskt inte mycket Karou vet om hennes eget förflutna heller, hon har hela tiden känslan av att det är något som saknas henne som om hon inte vore hel. Mitt under ett uppdrag på Brimstones begäran möter hon den vackra Akiva, en så kallad seraf som ser ut som en ängel, men upptäcker samtidigt att hon hela tiden har befunnit sig mitt i ett krig mellan änglar och demoner utan att ha vetat om det.
 

Omdöme: Den här boken är så långt utanför min comfort zone som man bara kan komma. Blandningar mellan djur och människor, parallella världar, änglar och demoner och kärlek mellan arter? Herregud, min fantasi har verkligen fått gå på högvarv under den tiden som det tog att läsa den här boken. Jag är helt enkelt inte van vid att föreställa mig sådant som inte finns. Jag visste att boken skulle vara konstig men inte såhär konstig! Och vet ni vad? Jag gillade den. Det är nästan så att jag skäms för att säga det, för det här är inte en bok som jag ska gilla. Visst var det svårt att föreställa sig en människa med gasellben och horn men jag tog det för vad det var och ägnade inte så mycket tankeverksamhet åt det, då gick det bättre att acceptera historien.
 
För vad vi egentligen har här i bokformat är något helt nytt (nytt för mig i alla fall) och det är en fantasyvärld som delvis utspelar sig i vår värld och delvis i en parallell värld bara en dörr bort. Mycket är dock hämtat från den riktiga världen och kriget mellan änglar och demoner går helt klart att applicera på oss människor, för visst tycker vi ofta att vi är bättre än andra?
 
Karaktärerna är helt okej, även om ingen av dem fäster sig fast hos mig. Det som dock är irriterande är att huvudpersonerna alltid måste vara så himla vackra och snygga och underbara och utom denna värld! Kan de inte bara få se helt normala ut för en gångs skull? Det är rappa och trovärdiga dialoger karaktärerna emellan och språket lämnar inte mycket att klaga på, det känns nytänkande och blåser som en frisk fläkt i annars så strikta böcker.
 
Det som både roar och irriterar mig är all mystik kring Karou, för det dröjer väldigt långt in i boken innan vi som läsare får veta vem/vad hon är eftersom hon inte ens vet det själv. Jag hade nog varit lite mer nyfiken om jag hade varit hon, tatueringar i handflatorna känner jag personligen skulle behöva en förklaring av någon närstående om jag inte själv vet vart de kommer från. Men det är också all den mystiken som fängslar mig och som får mig att vilja läsa vidare, jag vill ju veta vem Karou är lika mycket som hon vill veta det själv om inte mer! Sedan har vi en kärlekshistoria i en ungdomsbok/YA som faktiskt inte får mig att vilja kräkas, så befriande! Här är det inget kasta sig i armarna på varandra vid första ögonkastet och till sist köper jag helt och fullt konceptet med att vi har själar som kan färdas.. Så jag vet inte vad jag ska säga, det är den konstigaste boken jag har läst men samtidigt blev jag så förvånad av den att jag i princip befann mig i ett milt chockstadie ungefär hela boken. Mitt omdöme kan alltså ha påverkats.
 
 
Betyg: 3+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - C.R.M. Nilsson

Vad glad jag blir att du gillar den :)

Svar: Ja, den var väldigt konstig men bra ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Shamandaliex

Kul att du ändå gillade en fantasy, även om det inte direkt verkade vara high fantasy ;) det har ju sin tjusning ändå, att ryckas med in i nåt helt annat än vad man är van vid!