Vi är inte sådana som i slutet får varandra (Men jag vill ha mer av dig Katarina!)

Titel: Vi är inte sådana som i slutet får varandra
Författare: Katarina Sandberg
ISBN: 97891 8663 4339
Antal sidor: 254 (Danskt band)
Första mening: "Våren 1992 var Beatrice Svensson i Paris."
 
Recensionsexemplar från Gilla Förlag!
 
Handling: Cassiopeja Svensson är ett resultat av en natt i Paris, en riktig klyscha. Nu är hon nitton år och pluggar juridik i Stockholm. På juridiklinjen träffar hon fina flickor som aldrig tuggar med öppen mun, som låter pappa köpa en bostadsrätt på söder och som gifter sig i en klänning som ser ut som en rosa bakelse. På impuls bestämmer hon sig att börja spela piano när hon ser en lapp i trappuppgången angående just pianolektioner. Läraren visar sig dock vara ungefär femtio år yngre än hon hade förväntat sig och med de vackraste pianofingrarna som Cassiopeja någonsin har skådat.
 

Omdöme: Kära Cassiopeja Svensson, jag både hatar och älskar dig på samma gång. För ibland är det som om du är jag eller jag är du och ibland vill jag bara sluta läsa för att det gör så ont i magen när jag känner så som du känner och när jag ser att du tänker tankar som jag redan har tänkt. För mig är du så levande att vi skulle ha kunnat vara bästa kompisar om du fanns på riktigt, om du inte redan hade haft Agnes då.
 
För boken vinner mycket på den höga igenkänningsfaktorn, antagligen för att författaren är i samma ålder och har varit i kontakt med samma tankar. Det blir så ärligt och jag älskar ärligt. Jag älskar ärligt och naket och rått och meningar som inte följer de svenska skrivreglerna till punkt och pricka och som oftast sträcker sig över flera rader. Jag älskar bildspråk som det här: "Det finns inga ord. Inga ord kan rädda någonting. Inga jävla ord kan göra någonting bättre. Han försöker. Såklart. Men det är som att försöka sätta på plåster under vatten på ett snitt över halspulsådern."
 
För om boken vinner mycket på igenkänningsfaktorn så vinner den ännu mer på språket. Språket som vågar sticka ut och irritera och bita tag och begrava sig djupt inombords. Visst är det lättläst och lite "talspråkslikt" stundtals men jag tycker att det unika väger upp med råge. Jag vet egentligen inte vad jag ska skriva i denna recension, eftersom jag mest bara vill citera hela boken.. Det jag var rädd för var att slutet inte skulle hålla, att det skulle bli en klyschig bok med en kärlek vid första ögonkastet som sedan saknar brister. Jag borde ju ha förstått att Katarina Sandberg inte skulle ljuga för mig, när resten av boken är så ärlig. Jag behövde inte oroa mig, jag älskade slutet. Som allt annat med denna bok som ni kanske märker? Jag hoppas på att få läsa mer av denna begåvade och modiga författare.
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
#1 - Caroline - Bland böcker

Nu har du gjort mig ännnu mer nyfiken på Katarina Sandberg! :)

Svar: Haha, ja men du borde testa! Det förtjänar hon :)
Carolina Edvinsson

#2 - Nicole

Jag tyckte också väldigt bra om Vi är inte sådana som i slutet får varandra. Precis som du så älskar jag hennes språk! :)

Svar: Ja, det är ett sådant språk som verkar så lätt att skriva men som det säkert ligger mycket bakom. Då är man bra, när man kan få något svårt att verka lätt ;)
Carolina Edvinsson

#3 - Ylva

Ja, visst är den bra! Så fint skriven. Och jag kan sitta och klappa det blanka hjärtat på omslaget. Gilla böcker ger ut så snygga böcker.

Svar: Håller fullständigt med! :)
Carolina Edvinsson

#4 - Vargnatts bokhylla

Titeln gjorde mig från början nyfiken på boken, och jag blir bara mer och mer nyfiken hela tiden!

Svar: Det var samma sak för mig och nu kan jag börja rekommendera den till andra ;)
Carolina Edvinsson

#5 - Louise

Jag gillade också den här boken, älskade skrivstilen! Hörde något om att hon jobbar på en ny bok, hoppas kan man ju alltid :)

Svar: Ja, jag hoppas också på lite info snart! :)
Carolina Edvinsson

#6 - Hanna

Nu blev jag riktigt sugen på att läsa den här boken! Har inte tänkt så mycket på det förut, men jo, nu kan jag inte låta bli att bli väldigt nyfiken.

Svar: Jag lockades först mest av titeln, att den sedan var riktigt bra skriven var ju inte tråkigt ;)
Carolina Edvinsson