Ljus över snö
 
Titel: Ljus över snö
Författare: Anita Shreve
Antal sidor: 243 (pocket)
ISBN: 97891 7001 4185
Serie:
Publiceringsår: 2006 (Original: 2004)
Originaltitel: Light on the snow
Första mening: "Utanför fönstret i pappas verkstad breder midvinterljuset ut sig över snön."
 
Handling: Nicky och hennes pappa har flyttat mitt ute i ingenstans från New York eftersom hennes pappa vill lämna sitt gamla liv bakom sig, inte glömma bort det kanske men väl komma därifrån. Det var nämligen två år sedan som Nickys syster och mamma omkom i en bilolycka och sedan dess har hennes pappa inte varit sig själv. Från mäklare i Ney York till möbelsnickare på landsbygden. Tiden går även om såren inte tycks läka till den dagen då de ute på sin dagliga promenad finner ett ensamt och övergivet barn i snön. Efter det blir livet sig inte likt.
 
 
Omdöme: Det är ju helt fel årstid att läsa den här boken just nu men det var den enda jag kunde hitta i sommarstugan som jag inte redan hade läst. Det är snötäckta vidder, mörka landskap och kyliga nätter med strömavbrott vilket känns väldigt avlägset i dagsläget men stämningen kunde faktiskt infinna sig ändå med lite vilja. Det är en kort bok med en ganska enkelspårig handling egentligen och jag känner väl inte riktigt att jag fick någon kontakt med karaktärerna alls. Det finns en sorglig historia som bör berättas men den hamnar i skymundan av det pågående fallet med spädbarnet. 
 
Jag påstår inte att karaktärerna inte var verklighetstrogna eller gestaltade på ett trovärdigt sätt utan jag kunde bara inte känna med dem. Berättelsen skrivs ur Nickys perspektiv och eventuellt är det orsaken till att man som läsare får en viss distans till pappans outgrundliga sorg som tar över hela hans väsen. Jag hade velat komma honom lite närmare in på livet. Nicky i sig känns som en verklig tonåring, med de problem som följer med att vara det. Med andra ord är persongalleriet bra men så består det ju dock främst av två personer i form av far och dotter. Överlag en bra bok rent karaktärsmässigt och rent miljöskildrande men handlingen lämnar lite att önska. Jag blir helt enkelt aldrig motiverad till att fortsätta läsa utan läsningen blir slentrianmässig och det drar ner betyget något.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här:
 
 
#1 - Marie Eggimann

Hennes böcker är av varierande kvalitet tycker jag, så denna läser jag nog inte

Svar: Jag hade faktiskt inte hört talas om henne innan, ren slumpläsning :)
Carolina Edvinsson