Morgon i Jenin
 
Titel: Morgon i Jenin
Författare: Susan Abulhawa
Antal sidor: 375 (pocket)
ISBN: 97891 130 35666
Serie:
Publiceringsår: 2011 (Original: 2010)
Originaltitel: Mornings in Jenin
Första mening: "Amal ville ta en närmare titt in i soldatens ögon, men pipan på hans automatkarbin, som han tryckte mot hennes panna, tillät det inte."
 
Handling: Amal föddes i ett flyktingläger i Jenin men lyckas så småningom få en plats på en flickskola i östra Jerusalem. Möjligheterna att fly kriget innebär dock att hon för alltid kommer att tvingas leva skild från sin familj. Så småningom inträffar tragedi efter tragedi Amals familj och hon själv tvingas fly till USA och uppfostra sin nyfödda dotter på egen hand. Det här är en historia om konflikten mellan Israel och Palestina men framförallt hur det kan komma att påverka en familj och en hel släkthistorias öde.
 
 
Omdöme: Jag har ytterst lite kunskap om konflikten mellan Israel och Palestina och jag kan väl inte säga att den här boken direkt fyllde i mina kunskapsluckor något, den får helt enkelt läsas som den skönlitterära roman som den är. Även om det sägs att den är baserad på vissa verkliga händelser. Jag försökte verkligen att sätta mig in i boken men för mig som läsare, med mina högst personliga tidigare erfarenheter, blir det svårt. Det som jag har svårast för är den enorma vikt som läggs vid släktband, hur viktigt det är med familjen och att det är så enkelt att förlåta någon bara för att där finns blodsband även om personerna i fråga aldrig har träffat varandra tidigare. Jag antar att det på något sätt är kulturellt betingat och att boken på så sätt kan ge ett värde i form av förståelse för andra människor och kulturer. Det som ytterligare bidrar till att det är lite svårt att komma in i boken är mängden namn och släktskap som staplas på varandra, det är olika familjer och släkter och landområden och konflikter och ledare att jag tappar bort mig lite. Det är inte förrän Amal som blir den tydliga berättarrösten föds som det börjar klarna.
 
Rent språkligt är den förstås bra men rent handlingsmässigt har jag lite svårt att fängslas av den. Jag har också svårt att tycka om Amal som person vilket gör det ännu svårare att hålla intresset för handlingen vid liv. Eventuellt beror mitt bristande intresse på mina bristande kunskaperna, jag vet inte, eller också är karaktärerna alltför främmande för mig för att jag till fullo ska kunna förstå deras agerande och deras känsloyttringar. Jag försöker verkligen att förstå, det gör jag, men det räcker uppenbarligen inte hela vägen. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon