Pepparkakshuset
 
Titel: Pepparkakshuset
Författare: Carin Gerhardsen
Antal sidor: 324 (pocket)
ISBN: 97891 8606 7090
Publiceringsår: 2008 (Original: 2008)
Serie: Hammarbyserien #1
Originaltitel:
Första mening: "Den bruna sekelskiftsvillan är ståtlig där den står på toppen av den gräsbevuxxna kullen, omgiven av högresta tallar."
 
Handling: På kort tid infaller en rad hemska mord i mellansverige och det verkar som om det finns ett samband mellan dem, att det rör sig om en seriemördare med mycket personliga motiv. Fallet landar på Conny Sjöbergs bord som arbetar inom Hammarbypolisen och det blir en kamp mot klockan innan även nästa offer faller.
 
 
 
Omdöme: Jag brukar förlåta en hel del bara för att det är en seriemördare med i handlingen, jag hyser helt enkelt ett extra gott öga till sådana böcker men här blir det bara fånigt. Det dröjer inte länge innan jag har hela mördarens historia klar för mig och det bara blir en transportsträcka fram till slutet när polisen har kommit fram till samma sak. Så är inte en bra deckare uppbyggd. Sedan har vi det här med trasslig barndom och mobbning, känns inte det bara lite gjort? Båda dessa komponenter, dels att jag tidigt listade ut vem mördaren var och dels ett uttjatat ämne, gjorde att jag och boken fick en väldigt dålig start ihop. Det är svårt att komma igen efter det. 
 
Karaktärerna är också lite mossiga och det är ingen som sticker ut som intressant, snarare tvärtom. Visst är det kul att huvudpersonen inte är en ensam alkoholist med mörka problem men han behöver ju inte vara en medelsvensson för det? Sjöberg är till och med värre än en medelsvensson, han är helylle och varför skulle jag vilja läsa om en sådan karaktär? I en deckare framstår han som tråkig och dessutom lite dum, i och med att jag som läsare har listat ut gåtan långt innan han har upptäckt ett samband mellan morden. 
 
Rent språkligt och handlingsmässigt har den dock ändå ett visst driv måste jag erkänna, den går snabbt att läsa ut och kräver inte så mycket av läsaren. En klassiskt "Läckbergare" skulle man också kunna säga. Jag kommer ändå att testa att läsa fortsättningen då jag har hört av så många att serien ska vara bra. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon