Leonora och glasplaneten
 
 
Titel: Leonora och glasplaneten
Författare: Helen Johansson
Illustrationer: Jonatan Iversen-Ejve
Antal sidor: 111 (Kartonnage)
ISBN: 97891 87007 590
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Leonora famlade på rymdhoppans instrumentpanel."
 
Handling: Leonora lever på planeten Junoo men efter ett smärre missöde med en rymdfarkost tvingas hon kraschlanda på en okänd planet. Den enda hon har med sig är medhjälparen Bobo som snart inte visar sig bli någon större tröst eftersom hans batterier håller på att laddas ut. Ingen annan vet var hon är och hon har ingen aning om hur hon ska kunna ta sig hem. Ännu värre blir det när hon råkar på rymdpirater, som även de har kraschlandat på samma planet.. 
 
Omdöme: Science fiction för en ung målgrupp med en tjej i huvudrollen, heja! Leonora visar sig vara både handlingskraftig, modig och smart och det råder inga tvivel om att det här är en person som inte ger upp så lätt. Det här är ett rymdäventyr som heter duga och det står faktiskt inte klart direkt hur eller om Leonora kommer att ta sig hem till planeten Junoo. Det är bra tycker jag, att det inte är alltför tydligt redan i början att allt kommer att lösa sig till det bästa. även om det är en barnbok. Det hela blir mycket mer spännande såhär och Leonora stöter på den ena svårigheten efter den andra och eftersom hon faktiskt bara är ett barn utan någon direkt fysisk överlägsenhet mot sina motståndare tvingas hon använda sin list för att övermanna dem. 
 
Jag tror verkligen att den här boken kommer att gå hem hos målgruppen då den både är äventyrlig, spännande men även ganska rolig. Jag gillar att en människa från planeten Jorden får vara med som kock i köket och att hans avsaknad av svans får de andra att undra över om han inte saknar en sådan när alla andra har? Det är ett kul angreppssätt att göra människan till den lite udda figuren. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon