De tysta stegen bakom
 
 
Titel: De tysta stegen bakom
Författare: Jonna Björnstjerna
Antal sidor: 303 (Kartonnage)
ISBN: 97891 6388 2807
Publicerinsgår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Tror du på spöken? Många svarar nog nej på den frågan."
 
Handling: Elsa har flyttat till ett gammalt övergivet hus mitt ute i skogen med sina föräldrar där de planerar att driva ett pensionat. Det dröjer inte länge förrän Elsa upptäcker att det spökar i huset, att en flicka som heter Eleonora gör hyss som Elsa sedan får skulden för eftersom hennes föräldrar inte tror på spöken. Elsa vill väldigt gärna bli av med Eleonora för gott men hur? Kanske ska hon bara ta och fråga? Det kan ju inte skada, eller?
 
 
Omdöme: Spökhistorier går alltid hem i den här målgruppen men jag känner att historien blir lite för platt och tillrättalagd. Karaktärerna känns väldigt enformiga och det blir inte särskilt svårt att lista ut vilka deras nästa drag kommer att bli. Först kändes det väldigt likt Mysteriet på Greveholm, med en flytt till ett slott och med föräldrar som inte vill höra talas om några spöken. Men sedan tog berättelsen faktiskt en oväntad vändning som gjorde mig positivt överraskad. Det var synd att den kom så sent bara. För på det stora hela så händer inte så mycket, utan mycket handlar om Elsas gnäll kring att de har flyttat och att hennes föräldrar är så himla tråkiga och motsträviga. Elsa tar hjälp av Andliga Allan, ett medium, för att försöka driva bort Eleonora. Att han inte kommer att kunna hjälpa henne står klart redan vid deras första möte och jag blir bara irriterad på Elsa för att hon inte vill inse det. Det göms inte mellan raderna precis.
 
Det är fortfarande mycket möjligt att det här är en utmärkt bok för slukaråldern, det är en spökhistoria som inte blir alltför läskig. Sidantalet är relativt mastigt men det är luftigt mellan raderna och boken är berikad med svartvita illustrationer för att förstärka den kusliga stämningen.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Sandra

Jag tycker omslaget är väldigt fint :) !!