Elias bok och Emmas bok
 
 
Titel: Elias bok
Författare: Magnus Nordin
Antal sidor: 61 (Kartonnage)
ISBN: 97891 5022 0094
Publiceringsår: 2013
Serie: Varelserna #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "I natt drömde jag att världen var en stor och ödslig plats."
 
 
Titel: Emmas bok
Författare: Magnus Nordin
Antal sidor: 107 (Kartonnage)
ISBN: 97891 5022 0452
Publiceringsår: 2014
Serie: Varelserna #2
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "I natt drömde jag om oss, Elias."
 
Handling: Det råder en smitta på Gotland som gör människor till Zombier. Syskonen Elias och Emma har hittills lyckats överleva men framtiden ser inte ljus ut. En dag hör de en bilmotor och de kan knappt tro att det är sant när mannen i bilen stannar. Han och hans familj är på väg till hamnen där det sägs att en båt ska komma iland för att rädda de som räddas kan. Elias och Emma ser sin chans men det finns bara en hake, det finns bara en plats kvar i bilen. Elias övertalar sin syster att ta platsen medan han själv ska försöka rida för att hinna. Kommer han att hinna? Kommer det att finnas en båt som väntar på dem? Kommer de att klara sig ända dit? Vad gör de om den ena blir biten? Är det då värt att leva?
 
 
Omdöme: Det här är snarare två grafiska romaner än böcker i sig och passar förmodligen utmärkt för att väcka läsintresse och det ska gudarna veta att det behövs sådana böcker! Både bilderna och språket vittnar om att det här knappast är något hafsverk utan boken är alltigenom välkomponerad. Jag gillar att det har lagts krut på bilder i färg och tjockare papper snarare än svartvita illustrationer. Det är spänning från första till sista sidan och som läsare vill man såklart veta hur det går både för Emma och för Elias. Men det är klart att mycket lämnas därhän när det är en så pass kort bok, det blir inte mycket mer än full fart framåt och några inre reflektioner finns det knappt tid med. Tankarna går helt klart till The Walking dead och kan absolut användas för att marknadsföra in dem hos ovilliga läsare. 
 
En sak som jag nästan alltid reagerar på i böcker som handlar om monster och zombies är att det aldrig ges något utrymme för när en människa slutar att vara människa och när denne blir en zombie istället. Jag tycker att det blir lite otroligt att de dödar och skjuter utan att reflektera. Det är klart att de kanske inte tvekar när det gäller deras egna liv men efterföljande tid borde någon reflektion ändå ägnas åt att de har dödat någon eller något. 
 
 
Köp Elias bok här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Köp Emmas bok här: Adlibris & Bokus & Cdon