En halv tusenlapp
 
 
Titel: En halv tusenlapp
Författare: Ulf Nilsson
Antal sidor: 74 (Kartonnage)
ISBN: 91638 42963
Publiceringsår: 2005
Serie: Johnny & Co #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Där jag kommer ifrån var husen mycket fyrkantiga."
 
Handling: Johnny bor i en lägenhet i ett fyrkantigt hus med sina föräldrar som jobbar i kyrkan respektive i tullen. Högst upp i samma hus bor danskan, hon är motsatsen till Johnnys föräldrar. Hon spelar musik om nätterna och dricker vin som eftermiddagskaffe. En dag ber hon Johnny om en tjänst, för besväret ska han få tusen kronor, han ska leta upp hennes vän Frederic Bloom som är försvunnen. Kanske är han rentav mördad?
 
 
Omdöme: Det här är en väldigt kort bok men den innehåller faktiskt ganska mycket ändå. Jag gillar verkligen hur språket används, att det tillåts att ta plats trots att det är en bok som jag antar syftar till att vara spännande och läslockande. Att det är en deckare blir för mig lite missvisande för det är egentligen inte den som intresserar mig utan det är snarare karaktärerna, språket och ämnet som ligger till grund för försvinnandet. Det är en liten pärla det här. 
 
Anledningen till att Frederic är försvunnen, vilket man förstår ganska snabbt om man är någorlunda läsvan så jag tycker inte att jag avslöjar för mycket, är att han har flyttat för att bo hos sin kärlek. En man. I ett runt hus. Johnny bor i ett fyrkantigt hus och de allra flesta husen är fyrkantiga men Frederic och hans pojkvän bor i ett runt hus. Det är fint tycker jag. Hemma hos Frederic finns det läppstift och annat smink, det finns planscher på väggarna och en historia med dansbandsturnéer. Det är annorlunda mot vad Johnny är van vid men han lägger inte någon värdering i det, han verkar snarare tycka att annorlunda är bra. Men det är det såklart inte alla som gör i boken.