Som Zlatan fast bättre
 
 
Titel: Som Zlatan fast bättre
Författare: Niclas Christoffer
Antal sidor: 156 (Häftad)
ISBN: 97891 86775 179
Publiceringsår: 2012
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Simon ligger på rygg i sin säng och kastar en boll mot taket."
 
Handling: Simon drömmer om att bli fotbollsproffs och drömmen kryper närmare den dagen han kommer in på fotbollsgymnasiet. Men när tränaren säger att han eventuellt skulle tjäna på att gå ner några kilo blir det början på en ond sprial. Hur mycket är proffsdrömmen värd? Är den värd att dö för?
 
 
Omdöme: Det är bra med en "fotbollsbok" som blir något mer än bara en bok om fotboll. Den här tar ju upp det allvarliga ämnet ätstörningar och ännu bättre är det att det tas upp från ett manligt perspektiv. Jag hade dock kanske sett att reaktionerna hade varit annorlunda från karaktärerna i boken. Jag tror, det här är bara vad jag tror, att han kanske hade fått uppmuntran till en början snarare än oroliga blickar. Det räcker med att gå ut på sociala forum för att se hur dieter, träningar och hashtaggar som #aldrigvila uppmuntras och efterföljs. Jag hörde en kille på högstadiet som pratade om protein och hur han inte åt godis och allt det sågs som något positivt. Det kryper ner i åldrarna. Det jag menar är att karaktären Simons öde inte alls är ovanligt. Det jag vill ha sagt kring boken är med andra ord att jag tycker att den är lite tunn. Hela historien berättas i en rasande takt och därtill väldigt sakligt.
 
Däremot är säkert en del av det jag tyckte om boken säkert positivt för den tilltänkta målgruppen. Den är tunn, lättläst, saklig och det finns en tydlig händelseutveckling. Simon som karaktär har jag också lite svårt för eftersom jag inte får något grepp om vem han är. Han känns bara så ordentlig och lite tråkig. Först när han börjar äta piller för att gå ner i vikt och får humörsvängningar är det som om han förvandlas till en riktig tonåring. Men som sagt så kommer jag förmodligen ändå att rekommendera den här till eleverna eftersom jag tror att de kan ha stor behållning av den. Inte bara för att den känns lättläst och jag kan lura dem med fotbollsingången utan också för att den tar upp ett ämne som är värt att diskutera och läsa om.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
#1 - Boklysten

Har läst alla tre av Niclas Christoffers böcker om psykisk ohälsa bland unga och gillat dem. Tack för smakbiten.