Lewispjäserna
 
 
Titel: Lewispjäserna
Författare: Peter May
Antal sidor: 304 (Inbunden)
ISBN: 97891 76455 623
Publiceringsår: 2015 (Original: 2012)
Serie: Lewistrilogin #3
Originaltitel: The chessmen
Första mening: "Han sitter vid sitt skrivbord, gråblek av rädsla och av tyngden i detta ödesdigra steg som, när det väl är taget, inte kan göras ogjort."
 
Handling: Fin Macleod har lämnat poliskåren bakom sig och är numera säkerhetschef på en privat egendom på Isle of Lewis där han ska utreda en våg av illegal jakt. Hans efterforskningar återförenar honom med Whistler Macaskill, både en erkänd tjuvskytt men också en barndomsvän. Men Whistler bär på en hemlighet, en hemlighet som är mörkare än vad han själv vet om.
 
 
Omdöme: Som vanligt när det kommer till Peter May är det här en väldigt välskriven kriminalroman där själva mordet kanske framstår som en sidohistoria och där det är karaktärernas relationer och mysterierna som luckras upp allt eftersom det som är det riktigt intressanta. Vissa kopplingar finns till de tidigare böckerna men det är inget jag minns, vilket bidrar lite nagtivt till läsupplevelsen, det stör egentligen inte väldigt mycket men det är klart att det hade varit roligare att komma tillbaka till den vindpiskande ön om jag hade kommit ihåg vad som hände där sist. En annan självklarhet som kanske inte ens behöver nämnas är att naturen fortsätter att vara ett viktigt och intressant element i boken och det är väl egentligen det som är bokens största styrka. Naturen blir levande, nästintill ett organ och det är också bokens största behållning.
 
Det här blir dock den svagaste delen i trilogin måste jag motvilligt erkänna men å andra sidan har jag blivit väldigt positivt överraskad av de andra två att nivån fortfarande kan anses hög. Jag brukar rekommendera den här till personer som i vanliga fall inte läser kriminalromaner eller deckare, för jag tycker att det är en bra och välskriven bok som kan agera introduktion till genren. För när man väl är fast så är man verkligen fast i mordträsket sedan. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Peter May:
Svarthuset (Lewistrilogin #1)
Lewismannen (Lewistrilogin #2)
 
 
#1 - Boklysten

Den är jag så sugen på , men jag måste läsa del två först!