Billie avgång 9:42 till nya livet
 
 
 
Titel: Billie avgång 9:42 till nya livet
Författare: Sara Kadefors
Antal sidor: 170 (Häftad)
ISBN: 97891 6388 7024
Publiceringsår: 2016
Serie: Billie #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Det är så mycket folk på perrongen att det är lätt att komma bort, som tur är."
 
Handling: Billie har blivit fosterhemsplacerad hos en familj i en liten by som heter Bokarp. Samhället är så litet att Billie inte ens förstår att de är framme när de plötsligt bromsar in framför ett brunt hus, ett hus som endast kan beskrivas så som ett brunt hus. Billie är på gott humör och tror att det kan bli bra i den nya familjen, även om de verkar lite konstiga. Nästan som om de är lite för perfekta? Vad är det egentligen de döljer bakom den putsade fasaden? Vad är det egentligen som är fel?
 
 
Omdöme: Bille kommer till en familj väldigt olik hennes egen. I den nya familjen finns regler och man sitter ner och äter tillsammans, inte när man själv är hungrig, och av någon anledning som Billie inte förstår är det absolut förbjudet att vistas vid Solkullen. Billie bestämmer sig för att göra så gott hon kan för att passa in och det går förvånansvärt bra, snart har hon vänner och är med i både pingisklubben och i gospelkören. Jag vet inte vem som försöker att ha den mest perfekta ytan egentligen, familjen eller Billie.
 
För Billie blir lite av en supermänniska, trots att hon bara går i sexan. Hon ser vem som inte mår så bra, hon försöker få människor att växa och hon vill ta hand om sin mamma. Hon är inte streetsmart utan klok på riktigt. Jag vet inte om Billie känns så trovärdig men jag kan ändå inte låta bli att tycka att hon är en fantastisk liten människa. Hon verkar inte ens tyngas ner av att tvingas flytta till en fosterfamilj utan tänker positivt, att hon ska anpassa sig så bra som det bara går och sedan åka hem till sin mamma igen. Så fort hennes mamma mår bättre. Viss frustration och sorg syns mellan raderna, som när Billie går ut i skogen för att skrika av sig, men oftast bekymrar hon sig mer för andra än för sig själv.
 
Jag tycker också att den är väldigt bra språkligt, lättläst utan att det blir barnsligt. Verklighetstrogna dialoger om t.ex. föräldrar som inte vet hur de ska närma sig varandra igen. Stora funderingar får ta en given plats, som varför vuxna inte kan prata med barn om viktiga saker. Eller varför vi är så måna om att få andra att tycka om oss till den grad att vi till och med är beredda att försöka ändra på den personen som vi innerst inne är. Eller vad som egentligen räknas som normalt. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris Bokus Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Sara Kadefors:
Sandor slash Ida