En väktares bekännelser
 
Titel: En väktares bekännelser
Författare: Elin Säfström
Antal sidor: 284 (Danskt band)
ISBN: 97891 8770 7469
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Jag vet att någonting är på gång eftersom Dumpe är orolig, men jag vet så klart inte vad."
 
Recensionsexemplar från Gilla Böcker.
 
Handling: Tilda är femton år och tillsammans med sin mormor har hon uppdraget att vara Väktare i Stockholm, det betyder att det är de som kontrollerar så att inga överträdelser görs av rådare så att människorna får syn på dem. Rådare är nämligen väsen av olika slag som älvor, troll, vättar och tomtar och hela Stockholm kryllar av dem men tack vare Tilda och hennes mormor lever människorna i ovisshet om deras existens. Det är bäst för båda parter om de hålls ifrån varandra. Men när Tildas mormor skickas till Norrland på ett uppdrag lämnas Tilda för första gången själv med sitt uppdrag och genast börjar problemen hopa sig både i Rådarvärlden och i den mänskliga världen. Barn och unga killar börjar försvinna, jordvättar bosätter sig i skolan, bästa kompisen Imane drar sig undan och samtidigt dyker den snygga killen Hakim upp precis överallt där Tilda råkar göra bort sig. 
 
 
Omdöme: Jag fick ett mail från författaren som undrade om jag ville läsa och recensera den här boken och ska jag vara helt ärlig så gav jag den främst en chans tack vare förlaget eftersom jag tycker att Gilla böcker brukar plocka ut riktiga pärlor men också för att den här boken ligger så långt ifrån vad jag brukar läsa och det är alltid kul att testa på något nytt. Jag tycker att det är coolt med en Urban Fantasy som utspelar sig i Stockholm och att den blandar in nordisk mytologi med varelser som man kanske inte har exakt koll på men i alla fall ändå har hört om tidigare och i viss mån har en egen uppfattning om. Det gjorde det lite extra kul att läsa tycker jag. Jag gillade verkligen hur författaren porträtterade de olika varelserna där hon följer den mytologin som finns men samtidigt ger dem en liten personlig prägel. De olika trollen gav till exempel boken en mer humoristisk ton. Jag gillar också Tilda som karaktär som verkligen känns som den femtonåring hon är, oftast när det handlar om barn som ska "rädda världen" beter de sig som vuxna men Tilda är fortfarande som vilken femtonåring som helst som har problem med bästa kompisen, är förälskad i någon som inte ser åt henne och tragglar med betygen. 
 
Jag hade dock lite svårt att komma in i boken och det tog ganska lång tid innan jag tyckte att något hände som gjorde att jag ville bläddra vidare men jag antar att det kanske var behövligt för att på riktigt komma in i den värld som författaren målar upp. Hade saker och ting börjat ske redan från början hade det kanske varit svårare att hänga med i alla turer runt vättar, troll och älvor. Men när det väl sedan började dra ihop sig så gick sidorna i ett fläng. Lite synd tyckte jag också att det var att det tidigt blev lite för uppenbart vem det var vi som läsare skulle hålla våra ögon på lite extra, jag hade gärna blivit lite mer lurad på den fronten. 
 
Men helt klart en välskriven och kanske framförallt en unik historia som jag tror kommer att kunna bli en ny favorit i rätt händer. Till och med jag blev lite sugen på att läsa mer om den nordiska mytologin!
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
 
#1 - C.R.M. Nilsson

Jag tyckte mycket om den här. Särskilt humorn och porträttet av Tilda.