De mörkermärkta

Titel: De mörkermärkta
Författare: Mattias Leivinger & Johannes Pinter
Antal sidor: 407 (Inbunden)
ISBN: 97891 6420 4998
Publiceringsår: 2017
Serie: De mörkermärkta #1
Originaltitel: -
Första mening: "En stöt går genom flygplanskroppen och hjulen suger sig fast i landningsbanan."

Recensionsexemplar från Piratförlaget.

Handling: Poliskommissarie Iris Riverdal kallas till en lägenhet där skottlossning har hörts och när hon kliver in i lägenheten ligger det en död kvinna på golvet och utan att Iris kan förklara hur så undkommer mördaren, precis som om han gick upp i rök. Snart får Iris ytterligare mord på sitt bord som utåt sett inte verkar ha någon som helst koppling till varandra, inte mer än att vittnen uppger sig ha sett en man i svart jacka och keps på platsen. Samma man som Iris tyckte att hon såg i lägenheten innan han lyckades undkomma. Samtidigt samlas en grupp människor för att bekräfta det de redan anat. Det förflutnas skugga har kommit för att förgöra dem, de mörkermärkta.


Omdöme: Det har tagit sin lilla tid men nu är jag äntligen klar med boken, jag hade så oerhört svårt att komma in i den att jag nästan undvek att plocka upp den till slut och det gjorde mig ju såklart inte mer positivt inställd direkt. Men det ska tilläggas att när jag var vid den sista fjärdedelen så rann sidorna förbi och jag var helt innesluten i historien. Att det tog så lång tid för mig att läsa den och komma in i berättelsen kan bero på att jag inte är riktigt upplagd för den här typen av läsning just nu utan jag behöver kanske egentligen något betydligt mer lättsmält. Min lite avoga inställning kan också bero på att jag hade fel förväntningar på boken, jag hade förväntat mig något som mer liknade en vanlig kriminalroman och jag tänkte inte att de magiska inslagen skulle ta så stor plats. Ni som följer min blogg vet ju att det förekommer mängder med recensioner på deckare här men att det är väldigt sparsamt med fantasy, det har ju såklart sina förklaringar. Ytterligare en anledning till min lite tröga start kan ha att göra med att jag hade lite svårt att hålla isär alla olika historier som löpte parallellt med varandra och persongalleriet fick jag inte heller riktigt kläm på. Jag brukar kunna blunda och tänka att allt sådant där löser sig men det var betydligt svårare den här gången.

Boken är trots detta väldigt välskriven och jag tror absolut att den kan bli en bladvändare i handen på rätt läsare. Jag tror dock inte att det är deckarläsaren som har mest behållning av den här utan snarare om du är ute efter historier om onda magiska krafter som börjar härja i den verkliga världen med ådror som löper tillbaka flera decennier bakåt i tiden. Eftersom det är en planerad trilogi blev det ju heller inte ett riktigt avslut, vilket var väntat såklart men trots att jag nu har läst första delen så vet jag fortfarande inte riktigt vad det här med mörkret betyder eller vilka syften den här mästaren har. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

#1 - Monika

Hmmm, nu blev jag lite tveksam. Jag väntar och ser, ingen brådska i alla fall :)

Svar: Njae, du brukar väl heller inte gilla när man blandar kriminalroman och övernaturligt? Eller missminner jag mig? :)
Carolina Edvinsson

#2 - Monika

Jag gillar ju "vanliga" lösningar, naturligtvis :) Men om jag vet om att det är övernaturligt så kan det funka. Det får nog bli så att jag lånar den om jag ändå vill prova :)