Lögnernas träd

Titel: Lögnernas träd
Författare: Frances Hardinge
Antal sidor: 402 (Inbunden)
ISBN: 97891 3217 5756
Publiceringsår: 2017 (Original: 2015)
Serie: -
Originaltitel: The lie tree
Första mening: "Båten rörde sig i en obehaglig, monoton rytm, som när någon tuggar på en rutten tand."

Handling: Det är slutet på 1800-talet och Faith och hennes familj har tvingats flytta till en avlägsen ö efter att det har spridits rykten om att hennes pappa, den respekterade pastorn och vetenskapsmannen, har förfalskat fossiler och ljugit om sina vetenskapliga upptäckter. Efter en kort tid omkommer Faiths pappa under mystiska omständigheter och Faith tror sig veta vad som har hänt, men eftersom Faith är en flicka så är det inte någon som lyssnar och avfärdar hennes resonemang som rena fantasier. Det blir upp till Faith att själv lösa gåtan om vad som har hänt hennes pappa, till sin hjälp tar hon det mystiska trädet som efter att ha blivit matad med en lögn visar en sanning. Men lögner tenderar att skapa sina egna okontrollerande liv. Vilket pris är Faith beredd att betala för att få veta sanningen? Och vill hon verkligen veta den?

Omdöme: Jag är ju egentligen inte så mycket för varken inslag av fantasy eller historiska romaner, mordgåtor är ju däremot mer min kopp te och den här boken blandar ju verkligen de olika genrena. Dels är det en pusseldeckare, dels är det en historisk roman och dels är det en fantasy, vilken av dem som dominerar vågar jag inte säga utan jag tycker att alla inslag har lika stor del i berättelsen. Det jag däremot kan säga är att det är den historiska delen som är den mest intressanta. Genom Faith blir det så tydligt vilken ställning kvinnorna hade och vilka roller de förväntades att spela i samhället. Faith är smart, intresserad av vetenskap och vill inget hellre än att lära sig mer om allt men det är hennes lillebror Howard som har hela världen framför sina fötter. Porträttet av Faiths mamma Myrtel är också ett intressant spår, hur hon gör vad hon behöver göra för att överleva och jag gillar att Faith så småningom kommer till insikt om att alla kvinnor döljer fantastiska egenskaper, till en början tycker hon nog att hon är lite bättre än andra eftersom hon tror att hon är den enda som vill mer i livet än att vara någons hustru. "Faith hade alltid sagt till sig själv att hon inte var som andra kvinnor. Men det verkade inte de andra kvinnorna heller vara, upptäckte hon nu." 

Jag tycker dock att boken var lite för lång och att den upplevdes som ganska långsam. Mordet som avslöjas redan på baksidestexten sker inte förrän en tredjedel i boken redan är förbi. Jag har också lite svårt för huvudpersonen Faith som hela tiden tror att hon är mycket bättre än alla andra. Hon anklagar dessutom sin mamma för att anspela på sin skönhet för att få sin vilja igenom men använder sig själv av den allmänna uppfattningen om kvinnors dumhet för att lura män att försäga sig. Och en liten men irriterande fråga är hur gammal Faiths lillebror Howard egentligen ska föreställa att vara? Sammanfattningsvis så är det en jättebra bok för att få en inblick i kvinnornas situation under den Viktorianska eran och med en grupp läsvana tonåringar så går det säkert att få till jättebra och intressanta diskussioner men den kräver som sagt sin läsare då tror jag.


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus