Det som inte dödar oss
Titel: Det som inte dödar oss
Författare: David Lagercrantz
Antal sidor: 505 (Inbunden)
ISBN: 97891 1306 0736
Publiceringsår: 2015
Serie: Millennium #4
Originaltitel: -
Första mening: "Frans Balder hade alltid betraktat sig som en usel far."

Handling: Tidskriften Millennium har fått nya delägare som ska rädda upp den ekonomiska krisen, dock inte helt ovillkorat ska det visa sig. De nya ägarna anser att Millennium bör hitta en mer modern och kommersiell inriktning. För att undvika att tvingas rikta in tidningen åt det hållet letar stjärnjournalisten Mikael Blomkvist efter nästa stora scoop. En dag ringer professorn Frans Balder och hävdar att han sitter på topphemlig information om den amerikanska underrättelsetjänsten. Det är tack vare detta som Mikael Blomkvists vägar återigen korsas med Lisbeth Salander som tycks medverka i en stor hackerattack till synes utan någon särskild anledning, eller ligger det egentligen något eget motiv bakom? 

Omdöme: Det tog ett par år men nu har även jag läst den omtalade uppföljaren till Stieg Larssons Millenniumtrilogi. Recensionerna har överlag varit svala har jag läst mig till nu i efterhand men jag måste säga att om man går in i läsningen medveten om att det är en annan författare som bara har fortsatt i ett redan etablerat universum så är det här en väldigt bra och välskriven deckare. Man får tycka vad man vill om allt det här med att David Lagercrantz till viss del stjäl miljöer och karaktärer och huruvida det är rätt eller fel men om man läser boken som ett fristående verk, i den mån det nu går att koppla ifrån den, så tycker jag att det är en bra deckare. Det var så pass länge sedan jag läste de tidigare delarna i Millenniumtrilogin och till skillnad från många andra så var det inga böcker som golvade mig totalt och därför tycker jag väl heller inte att det gör så mycket att David Lagercrantz gör intrång i det författarskapet. Jag minns inte ton och språk tillräckligt tydligt från Stieg Larsson att jag reagerar på att det här är annorlunda.

David Lagercrantz är en bra författare och han använder de redan etablerade karaktärerna med respekt. Jag tycker liksom att hela grejen med en fortsättning på Millenniumtrilogin har gjorts så bra som det har kunnats och jag tycker att val av författare från förlagets sida är skickligt gjort. Men om man nu läser boken som en vanlig fristående svensk deckare så kan jag tycka att den är bra skriven men att det kanske går in lite väl detaljerat på teknik och organisationer som gör att boken tappar fart och jag tappar koncentrationen. Den är också lite för lång, stundtals kan den bli lite segdragen och kanske att författaren hade kunnat lita lite mer på läsaren när det kommer till information som framkommer i de tidigare böckerna. För även om man ska se den utifrån som en fristående bok, i och med att det är en annan författare och det utspelar sig en tid efter trilogin avslutats, så är den väldigt ihopkopplad med de tidigare delarna så man ska absolut ha läst böckerna av Stieg Larsson innan man ger sig på den här. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker jag tidigare har läst av David Lagercrantz:
Jag är Zlatan Ibrahimovic