Stig

Titel: Stig
Författare: Annica Hedin
Illustratör: Per Gustavsson
Antal sidor: 32 (Inbunden)
ISBN: 97891 2970 7793
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det här ser kanske ut som en helt vanlig fiskpinnemiddag."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Det här är en bok om hur det känns när någon man står nära går bort. Stig har gått bort efter en tids sjukdom och kvar finns bara ett svart hål. Ett hål som verkar följa efter huvudpersonen överallt, till och med in på toaletten och till förskolan. En bok med stora känslor. 

 

Omdöme: Jag visste nästan på förhand att jag skulle tycka väldigt bra om den här boken, jag menar det är Per Gustavsson och för mig är det lite av en kvalitetsstämpel. Men jag visste inte att jag nu eventuellt har läst årets bästa bilderbok redan i januari. För ja, så bra är den! Jag älskar bilderna (såklart!) hur hålet ibland är något stort svart och skrämmande och ibland symboliseras av något så vardagligt som ett hål i en tågbana. Men jag älskar också texten eftersom den är så avskalad, det är en konst att kunna skriva så att bara ett par tre meningar tränger in.

"Istället blev det ett hål där Stig skulle vara.
Hålet fanns där på kvällarna.
Och på helgerna. 
På julafton växte hålet större än hela soffan!
Jag tror inte att någon annan ser hålet.
Det verkar inte så."

Jag skulle kunna citera hela boken för det känns verkligen som om varje ord är avvägt, det finns liksom inget överflödigt och det tillsammans med bilderna tycker jag skapar något utöver det vanliga. För det är ju verkligen så det kan kännas, som om det finns ett hål som inte går att fylla. Som om personen som dog tog med sig en bit av världen som nu alltid kommer att vara borta. Den här boken tar upp dessa stora känslor, sätter ord på dem och tar dem på allvar och gör det samtidigt till något väldigt fint. Jag tror att det här är den bästa bilderboken som jag har läst om döden sedan Adjö, herr Muffin och med tanke på att den kom ut 2002 var det ju verkligen på tiden att det gavs ut något nytt. Så till alla vuxna med barn, köp och samtala! Till alla vuxna utan barn, köp och läs!


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Per Gustavsson:
Om jag var en elefant
Prinsessan och den fasansfulla björnen
Badbaljan
Den förskräckliga historien om Lilla Hon
Amy, Aron och anden
Om dagen tar slut
En glass i granngalaxen
Äskil äter träd
Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen
Vad gör du om jag får en vän?
Nils hjälper laget