Kaj lär sig rida
Titel: Kaj lär sig rida
Författare: Katarina Ekstedt
Illustratör: Thomas Olsson
Antal sidor: 32 (Inbunden)
ISBN: 97891 7783 2980
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: ""Nu är vi framme!" ropade mamma Malin och parkerade bilen vid ett långt, rött hus."

Recensionsexemplar från Tukan förlag.

Handling: Kaj ska börja på ridskolan och det ska både bli kul men samtidigt lite läskigt. Ridläraren Ronja berättar nämligen att de i slutet av terminen ska få hoppa! Men först måste man ju förstås lära sig att göra iordning hästen inför en ridlektion. 

 

Omdöme: Det här är en blandning mellan en faktabok och en bilderbok, en faktabilderbok? Vi får följa Kaj när han börjar på ridskolan och möter både motgångar och medgångar samtidigt som vi lär oss en hel del om ridning på vägen. Ibland är det kul med en sådan blandning när man liksom lär sig något utan att man riktigt märker det men ibland kan det också bli lite krångligt eftersom det blir så många nya ord och begrepp att det kan störa själva berättelsen. Just ridning är ju en sport som innehåller väldigt många facktermer som inte används i andra sammanhang och om de gör det så är det för att orden även har andra betydelser vilket Kaj i boken märkte när det började talas om att de skulle rida volter. Ibland finns förklaringar till orden genom bildtexter, som illustrationen ovan med alla ryktsaker, men ofta lämnas en förklaring därhän. Ibland kanske det går att förstå ändå, som när Kaj kratsar en hov, men stigbyglar och stigläder är exempel på ord som kanske inte går att gissa sig till vad det är för något. Det här gör att boken kanske blir lite för svår för den absoluta nybörjaren som längtar efter att få börja på ridskola. Å andra sidan finns det förhoppningsvis en vuxen i närheten som kan förklara och reda ut begreppen. Men för att fungera som en ren faktabok borde nog bild och text hjälpas åt mer. 

Jag har också lite svårt att bedöma för vilken ålder boken egentligen passar. Den bör högläsas och passar kanske lämpligast för hästintresserade 6-åringar på grund av dels mängden text men också för att det är ganska komplicerade begrepp att ta till sig. Det är klart att den även kan vända sig till yngre barn också, det är ju väldigt individuellt det där. Värt att nämnas är också att det är kul med en bok om hästar som har en kille i huvudrollen, det känns annars som ett väldigt tjejdominerat fält. I illustrationerna förekommer också både tjejer och killar i ridgruppen men i övrigt har jag lite svårt för illustrationerna om jag ska vara ärlig. Jag tycker att karaktärerna känns lite läskiga och stirriga? Deras ansiktsuttryck är inte helt hundra tycker inte jag. Ibland är också texten i boken satt i en ljus rektangel för att den ska synas tydligare, som på bilden ovan, dock inte överallt och det är särskilt på ett ställe där jag tycker att texten flyter in i bakgrunden för mycket och gör den svårläst. Med andra ord är det kanske inte den bästa faktabilderboken om ridning jag har sett men å andra sidan finns det alltid ett behov av fler hästböcker för min erfarenhet från bibliotek säger att de som älskar hästar även älskar att läsa om hästar och därför ofta har läst varenda bok som finns på ämnet. Så alltid bra med fler hästböcker och som sagt extra kul med en bok som har en kille i huvudrollen. 
 

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus