Godnattsagor för rebelltjejer 2

Titel: Godnattsagor för rebelltjejer 2
Författare: Elena Favilli & Francesca Cavallo
Antal sidor: 201 (Inbunden)
ISBN: 97891 7126 4527
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: Good night stories for rebel girls 2
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Det var en gång en flicka som älskade att skriva."

Recensionsexemplar från Max Ström.

Handling: Den omåttligt populära boken Godnattsagor för rebelltjejer har fått en uppföljare! Den här följer samma mönster där hundra lika fantastiska som verkliga kvinnor presenteras i ord och genom illustration. Det berättas till exempel om en mongolisk örnjägare, en pirat, en borgmästare, en dansare, en modell, en drottning och en fotbollsspelare bland många många fler. Här är kvinnor som har gjort något storslaget eller som har stått upp för sina ideal, kvinnor att se upp till och som inspirerar till att våga tro på att man kan bli precis vad man vill.

 

Omdöme: Är det något som jag verkligen gillar så är det påkostade bäcker och här har vi en bok som verkligen passar att lyfta fram i bokhyllan, både för dess innehåll såklart men också för att den är så väldigt fin och känns så lyxig. Varje illustration i boken är ju dessutom ett konstverk i sig så väl värd pengarna rent visuellt med andra ord. Jag blir också lite förlåtande känner jag när illustrationerna är så fina och det är snyggt förpackat för texterna håller inte riktigt samma kvalitet. Att kalla dem godnattsagor är lite missvisande tycker jag, även om de för all del börjar med Det var en gång för det blir faktiskt mer faktaruta än berättelse trots att det är ganska lättläst och inte så uppstyltat. De här så kallade berättelserna gör ju dessutom att man direkt vill googla fram mer fakta om personerna så de är ju inte direkt sömnvänliga heller. Men det är ju faktiskt väldigt positivt! Jag kan säga att jag har googlat både på den ena och den andra och förfasat mig över att jag verkligen borde känna till fler av de här fantastiska kvinnorna än vad jag gör. 

Jag tycker också att det finns en god representation av ålder, länder, hudfärg, yrken, gärningar, intressen och allt vad det nu är. Det är helt enkelt en salig blandning av allt och det är det som gör att boken blir så rolig att läsa. Jag skulle aldrig på egen hand ha stött på många av de här människorna men tack vare den här boken vet jag ju nu att de har funnits och faktiskt gjort stora avtryck. Jag gillar helt enkelt att författaren Agatha Christie född 1890 följs av örnjägaren Aisholpan Nurgaiv född 2003 och jag gillar att jag får läsa om kvinnor från intresseområden och länder som jag vanligtvis inte tar del av. Det enda som går att anmärka på är väl att boken är ganska vinklad när det kommer till berättelserna om kvinnorna och de lyfter bara fram det positiva och ibland kan man känna att det finns vissa tveksamheter som gör att man som vuxen funderar över om det här verkligen är en bra förebild eller inte men ingen är ju perfekt och vi har alla olika nyanser av godhet inom oss och det kanske inte är det som är det viktigaste. Det viktigaste med den här boken tycker jag är att den lyfter fram kvinnor ur i historien som vi i många fall inte ens visste fanns och om boken så kan inspirera en enda ung kvinna till att gå utanför normen eller ramarna eller tro på sig själv och förmågan att hon kan bli vad hon vill så är det gott nog. Men som med allt måste vi ju läsa varje berättelse med ett lite källkritiskt öga. 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

#1 - Hanneles bokparadis

Mycket intressant läsning!