Hemma hos Harald Henriksson
Titel: Hemma hos Harald Henriksson
Författare: Uje Brandelius
Illustratör: Clara Dackenberg
Antal sidor: 24 (Inbunden)
ISBN: 9789188279989
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år 
Första mening: "Idag är det en rolig dag."

Recensionsexemplar från Lilla Piratförlaget.

Handling: Det är dags att åka till Harald Henriksson! Huvudpersonen älskar att vara där och leka för Harald Henriksson har en hund som går att jaga, ett hus med hur många rum som helst där det går att leka kurragömma och ett överflöd av leksaker. Det är till och med möjligt att Harald Henriksson är huvudpersonens bästa kompis. 


Omdöme: I den här boken kan det sägas pågå två olika berättelser eller egentligen är det samma berättelse men ur två olika perspektiv, en berättas framförallt genom texten och en berättas endast genom bilderna. Visst är det så att huvudpersonen och hennes mamma ska hem till Harald Henriksson men vad de ska göra där har de nog två olika uppfattningar om, den ena är där för att jobba och den andra får följa med för att leka. Det är helt enkelt väldigt mycket som sägs mellan raderna i den här boken och mycket som bara går att läsa in genom bilderna. Boken är tydligt politisk men utan att innehålla alltför konkreta pekpinnar vilket jag gillar. Det är en bok att samtala om, en bok som får den vuxna att tänka till och en bok som litar på att läsaren är kapabel nog att göra just detta utan att bli skriven på näsan. 

Jag gillar hur berättelsen utvecklar sig genom det naiva barnets ögon, som kanske märker av klasskillnaden men som inte har orden för att beskriva det. Hon ser ju hur nästan nya leksaker göms undan i en svart sopsäck och hur hon och mamman äter sina medhavda smörgåsar istället för att sitta och äta tillsammans med Harald Henriksson och hans mamma vid middagsbordet. Samtidigt som texten berättar vad huvudpersonen gör så skymtar mamman i bakgrunden när hon dammsugar, dammtorkar eller skurar golven. I leken kan barnen mötas på samma villkor men mellan föräldrarna finns en tjock mur omöjlig att överbrygga. 

Illustrationerna ger en avskalad och stillsam känsla i en ganska nedtonad färgpalett. Små detaljer till den vuxna läsaren förstärker skillnaden mellan de olika hemmen som tavelmotiven eller almanackan på väggen som är fylld med fritidsaktiviteter som fäktning, trombon, teater, tennis, scouterna och fotboll eller bara att köket har en marmorskiva och skåpsluckorna har moderna läderknoppar istället för handtag. Det är helt enkelt en väldigt fin, viktig och tänkvärd bok!


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus