Vänförfrågan

Titel: Vänförfrågan
Författare: Laura Marshall
Antal sidor: 361 (Inbunden)
ISBN: 97891 8810 7732
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: Friend request
Första mening: "Mejlet dimper ned i min inkorg som en odetonerad bomb: Maria Weston vill bli vän med dig på Facebook."

Recensionsexemplar från Bokförlaget NoNa.

Handling: När Louise får en vänförfrågan av Maria Weston på Facebook får hon en chock och hela hennes värld rämnar. Maria har ju varit död i över 25 år! Visst har hon!? Eller? Visserligen återfanns aldrig hennes kropp men alla har tagit för givet att hon måste varit med om en olycka, alla utom Maria som vet sanningen om det som hände. I alla fall tror hon sig veta sanningen. Har Maria kommit tillbaka från andra sidan för att hämnas? Eller är det någon mer som känner till vad som egentligen hände den där natten för över 25 år sedan och som nu vill att rättvisa sk skipas?

Omdöme: Det är något med den här boken som gör att jag inte klickar med den. På pappret ser vi ut att vara en så kallad perfect match men det är helt enkelt något som hela tiden skaver. Jag tror att det beror på att den är skriven i jag-form. Jag upplever den i och med formen som väldigt tjatig och onödigt detaljerad. Sedan tycker jag att den är väldigt seg och om jag ska vara helt ärlig så har jag ibland dragit mig lite för att plocka upp den. Tidigt i boken får vi veta att det är något förfärligt som har hänt på en fest 1989 och boken varvar mellan att berätta vad som hände då och vad som sker i nutid år 2016. Det är bara det att det blir så utdraget. Tillbakablickarna till år 1989 blir lite onödigt många, först går huvudpersonen på ett antal fester i ett antal kapitel innan handlingen kommer fram till den fest som det faktiskt gäller. Vi vet ju direkt att det ska komma en fest och att något fruktansvärt ska hända Maria på den här festen så varför kan vi inte bara komma till skott med en gång? 

Att den är skriven i jag-form tycker jag också är svårt eftersom jag tröttnar på att läsa om huvudpersonen och hennes inre demoner kring det förflutna. Hela historien blir så ensidig. Jag förstår att det underlättar själva vändningarna i boken men när det väl kommer en twist så faller den lite platt hos mig för det känns lite förutsägbart. Jag ska inte säga att jag hade listat ut allt i förväg, absolut inte, men jag hade en aning om vartåt det var på väg och det räckte för att minska den där spänningen en aning. Kanske är det bara att jag är van vid att läsa mer handlingsdrivna spänningsromaner och att just den här boken därför upplevdes som lite stillsam. Jag skulle fortfarande kunna rekommendera den till någon som vill ha något spännande men som kanske inte gillar de där allra våldsammaste deckarna. Det här är ju trots allt något annorlunda mot den vanliga kriminalromanen! 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Felicia

Jag har varit sugen på denna men din recension drog ner det suget lite haha. Men sen så gillar man ju olika så kommer nog läsa denna ändå någon dag :)

Svar: Ja, jag tycker att man kan ge de allra flesta böcker en chans! :)
Carolina Edvinsson