Skuggan
 
Titel: Skuggan
Författare: Helen Ekeroth
Antal sidor: 363 (Inbunden)
ISBN: 97891 2970 7069
Publiceringsår: 2019
Serie: Drakberidaren #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Havet var så vilt att flickan först inte kunde se något annat än vågorna som fräste av vitt skum."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Med hjälp av ett falskt rekommendationsbrev från sin storebror kommer föräldralösa Nuwa in på kejsarens drakberidarskola. Där går tjejer som vill bli krigare i kejsarens armé och konkurrensen är hård. Nuwa har dock även en annan agenda, hon vill ta reda på vad som gjorde att hennes nu döda mamma plötsligt slutade som drakberidare. Att ta reda på sanningen kan dock bli farligt och när Nuwa visar sig besitta en speciell gåva blir hon en bricka i spelet för motståndsrörelsen i kampen att hindra kejsaren från sina mörka planer.

Omdöme: Jag läste att Anna på bloggen och dagarna går... beskrev den här boken som en hästbok fast med drakar och jag måste säga att det var en väldigt träffande beskrivning! För en stor del av bokens intrig handlar om vem som ska få rida vilken drake och vilken drake som är mest populär eller svårast att ta sig an. Det är såklart den bästa draken, vattendraken, som huvudpersonen Nuwa vill få tilldelad sig. Det är dock inte helt givet att det kommer att bli så eftersom det finns andra elever, elever med mer inflytande på skolan, som vill precis samma sak. Men där slutar egentligen likheterna med de klassiska hästböckerna för den här boken gräver mycket djupare än så. Det visar sig ganska snart att det finns en rebellgrupp på skolan och Nuwa kommer att hamna i en nyckelposition där hon är den som kan avgöra stora delar av rikets framtid. Det är en tung roll att axla för någon som är så ung.

Jag gillar att det här är en bok som vågar gräva lite djupare än att bara skrapa på ytan men ibland kan jag också känna att ambitionsnivån blir lite större än vad målgruppen mäktar med. Det gör å andra sidan att boken kan läsas av ett väldigt brett åldersspann. Det är rebellgrupper, uppror, gammal magi, förstörda historieböcker, olika folkslag och hemligheter på alla olika nivåer. Samtidigt är det vänskapsrelationer som sätts på prov och om jag ska vara helt ärlig så har jag fortfarande inte riktigt koll på vilka alla karaktärer i boken är eller var de kommer ifrån. Jag vet inte om det beror på att karaktärernas släktskap med varandra är lite överhastat eller om det är jag som helt enkelt inte är van att läsa den här typen av böcker. För det ska sägas att jag är en väldigt ovan fantasyläsare och om jag ser en karta på insidan av bokpärmen brukar jag direkt tänka att den boken inte är något för mig. Jag saknar helt enkelt den fantasin som krävs för att bygga upp helt nya världar i huvudet. Även om alla böcker jag läser såklart inte är helt verklighetstrogna.

Ytterligare något som jag gillar med den här boken är hur boken vänder på olika stereotypiska könsroller. Det är endast tjejer som kan rida drakar och vara med i armén och killarna blir därför drakskötare och ska se till så att utrustning och sådant fungerar. Huvudpersonen Nuwa är en väldigt självständig tjej och hennes storebror axlar istället rollen som omhändertagande. På skolan finns flera kvinnor i maktposition och homosexuell kärlek betraktas inte som något som skulle vara avvikande mot normen. Sammanfattningsvis skulle jag rekommendera boken till någon som är van vid att läsa fantasy och som kanske ligger i det övre åldersspannet för målgruppen, skulle säga att den fungerar lika väl för 12+ år.


Köp den här: Adlibris & Bokus