Ritual
Titel: Ritual
Författare: Mo Hayder
Antal sidor: 397 (Pocket)
ISBN: 97891 7499 4186
Publiceringsår: 2014 (Original: 2008)
Serie: Jack Caffery #3
Originaltitel:
Första mening: "Någonstans mitt ute i den fjärran Kalahariöknen i Sydafrika, på den torra, ockrafärgade stäppen, fanns en liten övervuxen damm i botten på en krater."

Handling: Flea Marley arbetar som polisdykare i Bristol och det är under hennes pass som fyndet av en avhuggen människohand i hamnen görs. Strax därpå återfinns även den andra handen och mycket tyder på att mannen som har fått dem avhuggna fortfarande kan vara vid liv. Kriminalkommissarie Jack Caffery, nyligen inflyttad från London, får i uppdrag att utreda fallet. Sökandet leder honom till Bristols undre värld där en uråldrig ondska tycks ha vaknat till liv. 

Omdöme: Okej, vad hände egentligen här? Det här är absolut inte den Mo Hayder som jag har läst tidigare. Det här är nämligen inte alls lika rått eller mörkt eller för den delen lika bra? Övernaturliga inslag med magi och trolldom? Nej, tack! Det dröjde ju väldigt länge innan bok nummer två i serien om Jack Caffery fick en uppföljare, nämligen inte mindre än sju år om jag inte är felinformerad, och det kan ju ha något att göra med riktningsändringen. I efterordet till min utgåva av den här boken så skriver författaren att hon var trött på Jack Caffery, men jag känner bara att jaha men jag som läsare då? Jag vill minsann ha mer av den gamla varan och inte det här nya tramset. Hårt men sant.

Som ni kanske förstår så tilltalar inte den här tanken med trolldom och magi mig och jag är tacksam för att det allra mesta i boken visade sig ha en naturlig förklaring och att det inte bara viftades bort som andar eller liknande. Dock inte allt - som den här brodern som ska likna en babian? Eller en vålnad? Mycket märkligt. Eller Fleas kontakt med sina döda föräldrar, det är just sådant som jag inte gillar. Det är som att läsa om vad karaktärerna drömmer när de sover, totalt ointressant. Sist men inte minst har vi den här nya figuren som kallas den Vandrande mannen som också är så extremt intetsägande och tråkig för man vet liksom inte vad han ska kunna tillföra handlingen? Nu låter jag väldigt negativ men det är också lite så jag känner mig. Jag känner mig besviken och faktiskt också lite arg över att boken inte levererade det som jag hade väntat mig. Förmodligen så kommer jag att läsa med av Mo Hayder och karaktären Jack Caffery men i ärlighetens namn så är jag inte det minsta sugen på ett återbesök inom den allra närmsta framtiden. Så jag antar att det kommer att bli när den största besvikelsen lagt sig och jag har förpassat den här boken till glömska. De två tidigare delarna hade ju trots allt något! 


Betyg: 2/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mo Hayder:
Fågelmannen (Jack Caffery #1)
Behandlingen (Jack Caffery #2) 
#1 - Monika

Jag kände precis likadant för den här och jag blev jättebesviken. Det blir bättre i alla fall :)

Svar: Vad bra! Då behöver jag inte ge upp serien helt då :)
Carolina Edvinsson