Dotterns berättelse
 
Titel: Dotterns berättelse
Författare: Armando Lucas Correa
Antal sidor: 282 (Inbunden)
ISBN: 97891 7799 0925
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: La hija olvidala
Första mening: ""Är det ms Duval? Elise Duval?" Rösten i telefonen upprepade hennes namn medan hon förblev tyst."

Recensionsexemplar från Louise Bäckelin Förlag.

Handling: I New York 2015 får Elise Duval plötsligt ett oväntat telefonsamtal, en kvinna påstår att hon har ett antal brev som är skrivna av Elise Duvals mor på tyska och hon skulle gärna vilja lämna över dem. Elise Duval som har bott i USA sedan hon kom från Frankrike strax efter andra världskriget skakas i grunden och hon tvingas möta minnen som hon allra helst hade låtit falla i glömska. I Berlin 1939 bor Amanda Stenberg tillsammans med sin make och sina två döttrar men när maken förs bort av Nazisterna flyr Amanda tillsammans med sina två döttrar till Frankrike, men när hon kommer fram till Haute-Vienne har hon bara en dotter kvar och deras frihet varar inte länge innan de båda förs till ett koncentrationsläger. 

Omdöme: Böcker som utspelar sig under Andra världskriget brukar ju alltid kännas på ett eller annat sätt, de gör mer eller mindre ont i magen allihop, men här får jag inte riktigt till den känslan. Det är inte det att jag inte känner för Amanda Stenbergs våndor över att vilja göra allt för att rädda sina barn, jag tycker bara inte att det känns tillräckligt. Känslorna ligger hela tiden på ytan och borrar sig inte ner till den innersta fasan. Det måste ju vara bland det värsta att utsätta en förälder för, att tvingas lämna sina barn? Eller att inse att de i princip är dömda till döden? Jag vet att man inte får tänka såhär men när jag har kommit en bra bit in i boken börjar jag undra lite om distansen kan ha att göra med att boken är skriven av en man? Jag är fullt medveten om att man inte ska blanda ihop författare och karaktärer och att man som författare självklart kan tolka alla olika människor eller känslor utan att för den delen någonsin har känt eller upplevt något liknande själv men jag kan ändå inte undgå att fundera över om känslorna mellan modern och döttrarna hade känts lite mer hos mig om den var skriven av en kvinna? 

Sedan ska det tilläggas att det har gått ganska trögt med läsningen av den här boken och det har dragit ut på tiden mer än vad den borde ha gjort. Den är inte tungläst utan det är jag som har haft tankarna någon annanstans. Jag skulle förmodligen ha givit den en mer rättvis chans om jag hade läst den lite snabbare, haft historien mer färskt i minnet. Men vill man ha en roman som utspelar sig under Andra världskriget utan allt det som kanske blir lite för tungt, nattsvart och tragiskt så kan jag rekommendera den här. Det är klart att det är tung läsning rent emotionellt men för mig personligen så borrade den sig inte ner under huden. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus