1793


Titel: 1793
Författare: Niklas Natt och Dag
Antal sidor: 446 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 8209
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Mickel Cardell flyter i kallt vatten."

Handling: Året är 1793 och i Stockholms huvudstad råder både missnöje och fattigdom. Ingen litar på någon, krigsåren har tömt statskassan och riket styrs av egenintressen medan folket lider. En natt hittas ett lik i Fatburen, den sjö på Södermalm där allt kåkstadens avskräde hamnar. Det är uppenbart att mannen har blivit mördad och Cecil Winge tar sig an uppgiften att ge den mördare mannen upprättelse genom att hitta den skyldige. Tiden är dock knapp då Cecil Winges hälsa vacklar och tjänstemännen i poliskammaren håller på att bytas ut mot några som kanske inte är lika intresserade av sanning och rättvisa.

Omdöme: Det här är något väldigt annorlunda mot vad jag brukar läsa och därför tog det mig relativt lång tid att komma in i handlingen, språket och rytmen. Jag ska erkänna att jag till en början inte alls förstod hur den här har kunnat bli så kritikerrosad för jag tyckte mest att den var tungläst och att den inte alls flöt på rent språkligt. Detta fick jag såklart omvärdera. En stor anledning till att jag till en början upplevde boken som svårtillgänglig är ju också att jag är extremt okunnig inom historia överlag och skulle ha svårt att placera in en historisk händelse på en tidsaxel ens om jag fick århundranden som alternativ. Där har ni mitt utgångsläge. Men så småningom kom jag över mitt bildningskomplex och kunde hänge mig åt den skönlitterära berättelsen och istället för att känna mig dum ta boken som en lärdom. För visst är det en påhittad berättelse men allt som sker hade ju kunnat ske och det märks tydligt att författaren har gjort ett omfattande researcharbete inför den här boken. Beskrivningarna av Sveriges huvudstad i slutet av 1700-talet är både mörka, tragiska och vämjeliga men kan också likväl anses korrekta. Det var fattigt. Det var oroligt. Det var många gånger helt svart.

Boken marknadsförs som en deckare, har vunnit flera priser inom den kategorin och det var väl också den främsta anledningen till att jag ens plockade upp den men efter att ha läst den så skulle jag nog snarare kalla den en historisk roman framför en deckare. Visst finns där ett mord som ska lösas men det känns lite åsidosatt i jämförelse med karaktärernas allmänna livssituation. Vi får följa fyra olika perspektiv och när det till exempel kommer till den kvinnliga berättarrösten så har hon ju egentligen ingenting med mordet att göra? Jag säger inte att hon inte tillför handlingen något utan hennes livsöde är kanske egentligen det mest intressanta men hon har ju ingen koppling till det mord som berättelsen säger sig kretsa kring? Jag skulle i efterhand läsa det här som en roman och en tidsskildring över livet i Stockholm under sent 1700-tal snarare än att förvänta mig en deckare. När jag väl hade kommit in i språket så ser jag ju såklart också att det rimmar väl med tidsandan och bidrar till att sätta tonen och en känsla av äkthet. Det här är inte en bok för den kräkmagade utan skitigare, mörkare och ondare än såhär blir det kanske inte utan att det för den sakens skull går till överdrift. I höst kommer det ut en uppföljare och jag är lite osäker på om jag kommer att läsa den eller inte, det återstår att se, för även om jag är imponerad över boken så var den fortfarande en bra bit utanför min comfortzone och det tog trots allt lite vilja att komma över tröskeln och komma in i den. Men om man vill ha en historisk och mörkt realistisk roman så rekommenderar jag den varmt.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus