Sirenen
 
 
Titel: Sirenen
Författare: Kiera Cass
Antal sidor: 282 (Inbunden)
ISBN: 97891 3221 0426
Publiceringsår: 2019 (Original: 2009)
Serie: -
Originaltitel: The Siren
Första mening: "Det är lustigt vad man håller fas vid, det man minns när allt är över."

Recensionsexemplar från B. Wahlströms

Handling: Kahlen är 19 år när hon befinner sig på ett kryssningsfartyg som under en storm förliser. Kahlen ber för sitt liv och Havet hör hennes vädjan och skonar henne i utbyte mot att Kahlen nu måste tjäna Havet i 100 år, sedan kan hon gå fri och leva ett vanligt liv. Kahlen tackar ja till erbjudandet och är nu dömd att leva 100 år som Siren. En Siren kan genom sin röst få människor att drunkna och tillsammans med sina Sirensystrar är det nu Kahlens uppdrag. Kahlen har givit åttio år av sitt liv till Havet utan minsta olydnad tills hon en dag träffar Akinli och hon börjar drömma om ett annat liv, ett liv fullt av kärlek. Ska hon trotsa Havet och följa sitt hjärta? Eller ska hon försöka glömma Akinli? Finns det ens något lyckligt slut?

Omdöme: Jag hade aldrig plockat upp den här boken om jag inte hade fått hem den som en överraskning i brevlådan. Det här är ett omslag som liksom skriker "cheesy romance" och därmed håll dig undan. Jag förstår dock att en tonårstjej kan gilla det här och det är mycket möjligt att jag också hade gjort det under en annan tid i livet men idag faller det ganska platt för mig. Det blir lite för gulligt, lite för förutsägbart, lite för amerikanskt och liksom bara lite för platt. Alla Sirensystrar är så himla bra vänner och älskar varandra mer än något annat, detta trots att de bara blivit ihoptussade och egentligen inte har mer gemensamt än att de alla fyra måste tjäna Havet i hundra år. Jag satt mest och väntade på att någon skulle svika lite eller bete sig lite egoistiskt eller vad som helst men nej, de är bara fyra perfekta systrar. Sedan kommer den klassiska amerikanska kärlekshistorien där Kahlen och Akinli blir förälskade vid första ögonkastet, de behöver inte ens prata med varandra utan båda känner direkt i hjärtat att det här är något utöver det vanliga. Gäsp. Sedan blir det såklart en motgång ungefär i mitten av boken och det verkar som att det faktiskt kanske eventuellt inte kommer att sluta med att alla lever lyckliga i alla sina dagar men på ungefär en sista sida löser sig allt ganska abrupt och lite oväntat då Havet som man inte riktigt vet hur man ska tolka plötsligt gör en karaktärsvändning och visar upp mänskliga drag och empatisk förmåga? Helkonstig vändning.

Om man vill ha något enkelt, något väldigt rosaskimrande romantiskt och inte har något emot övernaturliga inslag kan jag rekommendera den här boken. Jag har inte läst något av Kiera Cass tidigare men jag förstår att hon har en stor läsarskara. Jag har dock läst mig till att Sirenen är hennes debutbok, som hon gav ut på egen hand och det är ju mycket möjligt att hon har utvecklat sitt skrivande sedan dess.

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus