Sov du lilla videung
 
 
Titel: Sov du lilla videung
Författare: Cilla & Rolf Börjlind
Antal sidor: 442 (Inbunden)
ISBN: 97891 1306 5441
Publiceringsår: 2016
Serie: Rönning & Stilton #4
Originaltitel: -
Första mening: "Förra gången stod hon lite för nära och fick ett par irriterande blodstänk på sina vita linnebyxor, i natt stod hon längre bak."

Handling: Tom Stilton har hittat tillbaka till polisen och arbetar just nu under Mette Olsäter och rikskriminalen med ett fall där en okänd tonårspojke har hittats nedgrävd i Småland. När mordvapnet hittas leder utredningen dem till Rumänien och en stor kriminell organisation med förgreningar över hela Europa som sysslar med allt från narkotika till trafficking.

Omdöme: Cilla och Rolf Börjlind har en tendens att skriva om väldigt aktuella samhällsfenomen och den här gången är det flyktingvågen för ett par år sedan. Det kan ju både vara till fördel men det är också lite vanskligt eftersom boken snabbt kan kännas lite daterad. Än så länge fungerar det absolut men kanske att man hade sugits in i boken mer om man läste den under just den tidsperioden som det handlar om. Jag är några år sen på bollen. Jag vet egentligen inte varför jag har dröjt med att läsa den här för jag tyckte väldigt bra om den tidigare delen i serien, Svart gryning, men bättre sent än aldrig antar jag. Den här gången blir jag dock lite mer mediokert inställd till boken. Den är absolut snabbläst och författarna lyckas hålla uppe mitt intresse genom hela boken men jag har heller inte svårt att lägga ifrån mig den, så pass mycket suger den helt enkelt inte tag i mig. Mitt största problem är dialogen som jag genomgående tycker känns väldigt ogenomarbetad och jag köper den inte alls. Sedan är jag generellt sett lite motsträvig till när svenska poliser åker utomlands, tycker helt enkelt inte att det blir så kul att läsa om.

Något som är positivt med den här serien är ju att karaktärerna utvecklas hela tiden och att det förekommer karaktärer som man annars inte läser om så ofta. Här får hemlösa och missbrukare ta plats och på sätt och vis också bidra till fallets lösning. De som ofta ses som samhällets bottenskikt får här ta platsen som hjältar. Jag tycker också att det är en bra avvägning mellan polisarbete och privatliv, även om Olivia Rönnings situatiuon just nu kändes lite väntad. Helt klart en serie som jag kommer att fortsätta att läsa och förhoppningsvis dröjer det inte flera år innan jag tar tag i nästa del som redan finns utgiven.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Cilla & Rolf Börjlind:
Springfloden (Rönning & Stilton #1)
Den tredje rösten (Rönning & Stilton #2)
Svart gryning (Rönning & Stilton #3)