Vi är syskon: Tolv berättelser om att ha syskon

Titel: Vi är syskon - Tolv berättelser om att ha syskon
Författare: Ylva Blomqvist & Rebecka Wolff (red.)
Antal sidor: 124 (Inbunden)
ISBN: 97891 2970 6789
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening:  "En sån mage!"

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Det här är en samling av tolv olika berättelser som handlar om att ha syskon, både hur jobbigt och onödigt det kan kännas men också om hur fantastiskt det kan vara. 


 
Omdöme: Jag gillar verkligen när samlingsböcker känns lite påkostade och det gör verkligen den här, väl värd priset med andra ord. Det framkommer ju inte på bilden men omslaget har tillsammans med titeln lite olika gulddetaljer som gör att den glimmar lite fint. Den både ser och känns fin med andra ord, en snygg bok att ha i bokhyllan helt enkelt. Men innehållet då, det spelar ju också en viss roll såklart och man blir inte besviken. Här trängs klassiker som Benny av Barbro Lindgren & Olof Landström och Lilla syster kanin av Ulf Nilsson & Eva Eriksson tillsammans med lite nyare bekantskaper som Leni av Emma Adbåge och Olle och Bolle av Charlotta Lannebo & Ellen Ekman men också tre helt nyskrivna texter. Det finns berättelser som handlar om att det ska komma en bebis, om hur tråkigt det är när bebisen är för liten för att leka, hur irriterande små- eller storasyskon kan vara men också om att ha sitt storasyskon som idol och hur bra det kan vara att ha en storebror som skyddar en mot världens alla faror. Den här boken är den perfekta presenten till någon som precis har fått in en ny liten person i familjen. 

Jag tycker också att det finns en god representation i boken med olika former av familjekonstellationer och personer. Det finns den klassiska kärnfamiljen, det finns familjer som är porträtterade som djur och så finns det ensamma mammor och ensamma pappor och varannanvecka familjer och så vidare. Det finns barn i olika storlekar, färger och former och oavsett vilka känslor det nya syskonet väcker så känns det som om i alla fall en eller två berättelser i den här boken borde kunna bjuda på igenkänning. En varierad och bra sammanställning på temat med andra ord.


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus