Lust att döda
Titel: Lust att döda
Författare: Anki Edvinsson
Antal sidor: 385 (Pocket)
ISBN: 97891 8868 1904
Publiceringsår: 2018
Serie: -  
Originaltitel: -
Första mening: "Saras ögon ryckte under ögonlocken."

Recensionsexemplar från MiMa förlag.

Handling: Det är ännu en fullbokad fredagkväll på en av Umeås innerestauranger när någon plötsligt öppnar eld och börjar skjuta vilt omkring sig. Det hela slutar med ett flertal dödade och en mängd skadade. Poliserna Per Bergh och Charlotte von Klint utreder det hela och frågan rör först och främst och det är ett terrordåd eller en ensam galning? Samtidigt i staden rör sig också två unga killar på väg mot ruinens brant och en tjej med invandrarbakgrund känner hur hotet närmar sig. Är det tre separata händelser eller hänger allt ihop? Samtliga inblandade tycks dock drivas av lusten att döda.

Omdöme: En ny deckarserie? Ja, varför inte! Jag ska dock erkänna att jag gick in med väldigt låga förväntningar och jag kan inte riktigt svara på varför, förmodligen blev jag inte helt såld på baksidestexten. Men å andra sidan blev jag tack vara det positivt överraskad! Det här var inte dåligt, inte dåligt alls! Det som känns lite unikt med just den här boken är att det är tre parallella historier som utreds samtidigt, annars brukar det framförallt röra sig om att det fokuseras på ett brott eller ett mord, men här är det som sagt flera saker som sker samtidigt vilket både kan ses som en styrka och en svaghet. Det som kanske mest slår mig när jag har läst ut boken är att ingen av historierna får något direkt avslut utan jag känner att lite för många trådar lämnas lösa och det rör sig kanske framförallt om vilka motiv som låg bakom de olika dåden. Jag tycker mig ha läst mig till att det så småningom är tänkt att bli en serie böcker om Per Bergh och Charlotte von Klint men vanligtvis brukar ju inte utredningarna följa med i nästa bok utan endast karaktärerna. Vi får väl se vad som händer helt enkelt.

För den som är trött på de stereotypa poliskaraktärerna så kan jag härmed komma med de upplyftande nyheterna att här är ingen av huvudpersonerna varken alkoholiserad eller ensamvarg. Per Bergh har dock diabetes, vilket gör att han inte är en kollega att lita på i alla lägen vilket kommer att sätta en del relationer på prov. Charlotte von Klint, vilket kan höras på namnet, kommer från en adlig familj och har därmed vissa svårigheter att accepteras av kollegorna som tycker att hon upplever sig själv som lite finare än alla andra. Med andra ord så har huvudpersonerna ändå särdrag som gör att de sticker ut bland en annars hård deckarseriekonkurrens. Språkligt finns det ett bra driv som gör den lätt att läsa. Det finns dock en del lite onödigt detaljerade utvikningar som jag inte riktigt ser tillför något men det är verkligen en petitess i sammanhanget. Sammanfattningsvis är det en bra debut och jag kommer förmodligen att vilja läsa mer av författaren.
  

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Monika

Jag fick också denna, men har inte läst den än. Om du bara visste hur skönt det låter med poliser som inte är alkoholiserade... Nu blev jag genast mer sugen på att läsa den :)