Bara rumpor
 
 
Titel: Bara rumpor
Författare: Annika Leone
Illustratör: Bettina Johansson
Antal sidor: 32 (Inbunden)
ISBN: 97891 7813 0672
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Mira flyger upp ur sängen."

Recensionsexemplar från Lilla Piratförlaget.

Handling: Det är lördag och Mira ska få åka till badhuset med sin mamma och pappa. På badhuset finns mycket att titta på, alla nakna kroppar som är så lika men ändå så olika. Äntligen ska hon få hoppa från kanten i den stora bassängen! Men kommer hon att våga?
 

Omdöme: Fantastisk bok! Älskar den! Behöver jag säga mer? Omklädningsrummet i badhus är ju en väldigt speciell plats, aldrig samlas så många nakna personer på en och samma gång och det är ju egentligen enda gången man får se andra vanliga nakna kroppar. Kroppar som ser ut som din och min och som alla ser väldigt olika ut. Bettina Johansson som har illustrerat boken har verkligen lyckats rita varierande kroppar med den gemensamma nämnaren att ingen försöker skyla eller gömma sig utan att omklädningsrummet framstår som en väldigt frigörande och skön miljö där alla olikheter accepteras. Det är tuttar som fladdrar, armar som hänger, rumpor som veckas och snippor som syns. Det finns helt enkelt en bred representation av olika kroppstyper och det blir bara en så himla bra spegling av verkligheten. Samtidigt är det här absolut inte en bok som är övertydlig med sitt budskap utan handlingen kretsar kring Mira som är nervös över om hon ska våga hoppa från kanten i den stora bassängen och det gör det hela ännu bättre, att det inte finns några pekpinnar utan att allt det här med olika kroppar sker i bakgrunden på ett naturligt sätt. Det enda jag har ett litet frågetecken kring är varför pappan inte visas naken på samma sätt som alla kvinnor i boken? Är det skillnad på snippa och snopp i det fallet?

Det här är inte bara en bok som ger kroppspositiva vibbar utan den är dessutom rolig och väl genomtänkt rent textmässigt. Små detaljer som att huvudpersonen undrar om det är lördag idag eller om det som vanligt är lördag i övermorgon och funderingar kring om hon ska ta de gulliga spindelbadbyxorna eller den tuffa prinsessbaddräkten gör att boken känns väldigt genomarbetad och har ett normkritiskt tänk utan att det som sagt påverkar bokens litterära kvaliteter. Rekommenderar den här boken varmt! Det kan bli en del fniss samtidigt

Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus