Planeten Frank
 
Titel: Planeten Frank
Författare: David Yoon
Antal sidor: 381 (Danskt band) 
ISBN: 97891 7803 2235
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: Frankly in love
Första mening: "Alltså, jag har två namn."

Handling: Frank Li går sista året på High School och drömmer som många andra om den första stora kärleken. Problemet är dock att hans föräldrar bara tolererar att han dejtar koreanska tjejer. Hans föräldrar kom till USA med drömmen om något mer och tillsammans med de andra koreanska familjerna så håller de sig gärna för sig själva för att hålla liv i koreanska traditioner, språk och känna tillhörighet. Frank Li och hans jämnåriga är födda och uppväxta i USA och känner sig knappt alls som koreaner, vilket skapar ett generationsglapp mellan föräldrar och barn. Problemen blir dessutom större när Frank Li blir kär i Brit Means som är smart, vacker men också vit. Joy Song är i en liknande knipa och därför skapar de en pakt om att de ska låtsas dejta varandra när de i själva verket är med någon annan. Det hela låter som en oslagbar plan i teorin men i praktiken händer något helt annat... 

Omdöme: Till ytan är det här en väldigt romantisk och sockersöt typisk amerikansk ungdomsroman men utan att man behöver gräva alltför djupt så handlar den även om fördomar, rasism och hur det känns att till exempel inte tala samma språk som sina egna föräldrar. Det här är en väldigt lärorik och nyttig bok, särskilt för oss som står på andra sidan som nog aldrig riktigt kan förstå den där känslan av att inte höra till. Frank Li som huvudperson känns väldigt genuin, även om jag personligen aldrig riktigt blir ett fan av honom av någon anledning, men även de andra karaktärerna känns äkta och verkliga. Som vanligt när det kommer till amerikanska ungdomsromaner så är de nördiga eleverna, som Frank Li och hans kompisar, så extremt nördiga att de pratar om saker som jag inte har en susning om och ibland kan jag undra om de här tonåringarna verkligen finns på riktigt? Men jag antar det. Mycket i deras liv just nu kretsar kring Collegeansökningar, prov och kurser i matematisk analys och det enda som gäller är såklart att vara i den yttersta toppen. Samtidigt pågår livet så som det alltid gör med andra relationer som till föräldrar, kompisar och flickvänner. Särskilt nyfiken blir jag på karaktären Q som verkar vara typ världens bästa kompis och en vettig person. Jag bara väntade på att han skulle tröttna eller känna sig sviken av Frank men han stod hela tiden kvar likt en stöttepelare. 

Det här är en bok som innehåller väldigt många olika spår och kanske att det hade varit bättre att grotta ner sig lite mer i ett av ämnena än att bara ytligt beröra många olika. Frank och Q har till exempel olika upplevelser av rasism och de olika erfarenheterna berörs bara ytligt. Q har en hemlig förälskelse som man kanske hade velat veta mer om. Sedan kommer relationen mellan föräldrar och barn in samt det där generationsglappet som också hade kunnat vara en större röd tråd. Det finns helt enkelt mycket mer att utforska kring den här historien. Nu när jag tänker efter så kanske den egentligen förtjänar ett högre betyg men min inställning beror mestadels på att jag tyckte att den var ganska tungläst. Den var ganska förutsägbar. Jag blev inte så engagerad i själva kärlekshistorien. Dock bra och fint och värdigt slut! Fortfarande en väldigt bra ungdomsbok med andra ord. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus