Paradiset ligger under mammas fötter

Titel: Paradiset ligger under mammas fötter
Författare: Gina Dirawi
Antal sidor: 311 (Inbunden)
ISBN: 97891 1307 3606
Publiceringsår: 2020
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Snälla Allah, förlåt oss för alla våra synder, låt mig aldrig göra om dom igen."

Handling: Mona längtar till frihet, revolution och att någon ska tolka hennes graffitti som sanning och konst och inte som skadegörelse. Mila kämpar med att passa in, att vara den duktiga flickan, samtidigt som hon hela tiden dras till bästa kompisen Mona och hennes ideal. Båda vet att de har Allah på sin sida men hur ska de kunna enas i sin vänskap när de är så olika? 

Omdöme: Finns det något Gina Dirawi gör som inte blir en succé? Till en början blev jag lite skeptiskt inställd just för att det tog lite tid att komma in i språket, det är många ord och uttryck som jag inte förstår, men när jag väl kom in i den världen och släppte på kravet att jag var tvungen att förstå precis allt så flöt det på mycket bättre. Det blir ju ofta så i böcket som har en väldigt unik ton, att det tar en stund innan hjärnan lär sig hur texten ska flyta, men det är ju också de böckerna som sedan stannar kvar hos en längst rent språkligt. Innehållet sedan då? Jo men det är såklart minst lika bra. Det är engagerande och fartfyllt hela vägen med två unga kvinnor i spetsen som verkligen har den där glöden och viljan att förändra. De är två friska stormar båda två men på olika sätt och som läsare dras jag med i deras engagemang både för samhället i stort men också för varandra. 

Det här är en bok som verkligen behövs och som i alla fall jag upplever fyller ett hål som tidigare funnits, ett hål där karaktärerna får vara muslimer på vilket sätt de vill. Alla är olika och de tolkar Islam olika men de är muslimer allihop. Och även om mycket av fokuset ligger på religion och Islam och synen på muslimer och kvinnoförtryck så är boken även så mycket mer än så. Den handlar om relationer och självkänsla och att ta makten över sitt eget liv och sin egen plats i världen. Gina Dirawi vill helt enkelt väldigt mycket och väver in väldigt många olika frågor. Ibland snuddar det lite vid pekpinnar, kan jag tycka, och ibland blir utläggningarna lite irrelevanta för historien men jag förstår samtidigt att hon vill passa på att skriva när hon ändå har läsaren i sitt grepp. Slutet tycker jag också kommer lite abrupt, med en enkel lösning på många svåra problem, som Monas relation till sin pappa som jag tycker inte fick tillräckligt med utrymme? Saker hänger fortfarande lite löst, kommer det att komma mer? 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible