Kurragömma
 
 
Titel: Kurragömma
Författare: Petrus Dahlin
Antal sidor: 202 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 5274
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Vi är alla födda för att dö."
 
Handling: Astrid och hennes mamma reser till Spanien för att vandra efter att hennes pappa tragiskt har omkommit i en olycka. Nästan genast ringer det dock från Astrid mammas jobb och hon blir tvungen att akut sätta sig på ett flygplan för att reda upp en krissituation. Astrid vägrar att följa med och lämans ensam kvar i det hyrda huset. Snart börjar det dock hända märkliga saker, som en hund som tycks komma från ingenstans, blöta fotspår på trappan och dessutom verkar det som om ingen i byn vill ha henne där. 
 
 
Omdöme: Det här kan vara den läskigaste boken som jag har läst på länge, riktigt obehalig rent ut sagt. Läskiga barn förekommer ju annars bara i de värsta skräckfilmerna. Barn med tomma ögon, tomma uttryck och som sträcker sig efter de levandes själ. Inget för den räddhågade det här. Dessutom lever de här barnen under vattnet, vatten som är lite obehagligt i sig. Tänk att någon kommer och sträcker sig efter dina fötter när du simmar! Men barn i bokslukaråldern vill ofta bli rädda har jag förstått, de kan omöjligt bli besvikna på den här.
 
Däremot känner jag som vuxen att det känns lite väl otroligt att en mamma lämnar sitt barn ensam i ett hus i Spanien. Men å andra sidan hade väl berättelsen inte fungerat lika bra om en vuxen hade varit närvarande, nu är det ett barn som är ensam och utelämnad vilket gör det hela ännu värre på något sätt. Huvudpersonen är dock väldigt modig, det kan man inte ta ifrån henne, men ibland känns hon lite väl vuxen. Jag tror nog att de allra flesta hade blivit lite räddare av att bli lämnade ensamma i flera nätter, särskilt när det cirkulerar rykten om barn som drunknat precis i närheten av huset. Jag tror inte alls att det komer att bli svårt att sälja in den här hos målgruppen. En liten parantes är att den är betydligt bättre än Jakten på den perfekta luggen, som jag inte alls gillade. Alla författare förtjänar med andra ord fler chanser! 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Petrus Dahlin: