Silvervinges hemlighet
 
Titel: Silvervinges hemlighet
Författare: Katarina Genar
Antal sidor: 94 (Kartonnage)
ISBN: 97891 6388 7017
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Didriks hand darrar när han tänder ljuset."
 
Handling: Det är höstlov och Erik har inget att göra, det är tur att han i alla fall har kompisen Alva att umgås med. En dag följer Erik och Alva med Eriks mamma till ett slott som hon ska fotografera och det är där allt kommer att förändras så småningom. Själva slottet är övergivet sedan länge men i trädgården finns ett gammalt lusthus och det är nästan som om det drar Erik till sig, för det är där han sedan hittar breven. Breven som döljer en stor hemlighet.
 
 
Omdöme: Det här är nog en lagom läskig spökhistoria för de lite yngre läsarna men jag tror att även några av dem tycker som jag, att det aldrig blir tillräckligt spännande. Ingridienserna finns där med ett gammalt slott, en hemlighet som varit dold i generationer, barn som lämnas ensamma och ruskigt novemberväder. Men jag som läsare listar ut hur det förefaller sig långt innan huvudpersonen gör det och då blir boken bara till en lång väntan på slutet. Jag tror att den är ganska uppenbar även för den mindre vana läsaren, tyvärr. Sedan känns själva historien lite långsökt och jag har svårt för att köpa Eriks öde och de episoder som leder fram dit. Det är alldeles för mycket slump för att jag ska kunna betrakta det som trovärdigt. Men åter igen så kan den yngre målgruppen vara av en helt annan åsikt!
 
Det positiva med boken tycker jag är att den är kort och därav mycket innehållsrik på få sidor. Den kommer definitivt att tilltala många läsare och jag kommer att rekommendera den till de som vill ha en lagom spännande bok som dessutom ser inbjudande tunn ut. Det finns såklart även nackdelar med dess längd, som att jag som läsare aldrig riktigt får lära känna karaktärerna och då särskilt inte Eriks kompis Alva som bara blir en skugga i periferin trots att hon har en ganska stor roll i boken. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Katarina Genar: