Röda spår
 
Titel: Röda spår
Författare: Katarina Genar
Antal sidor: 105 (Kartonnage)
ISBN: 97891 63879 425
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Månskenet flöder över trädgården när hon springer ner mot sjön."
 
Handling: Samuel och hans pappa har hyrt ett hus mitt ute i skogen men intill en liten by. Det är ett gammalt öde hus som ingen vill bo i och snart förstår Samuel varför, det visar sig nämligen att det spökar i huset. Tidigare bodde det en man med sin dotter där men en dag så försvann plötsligt dottern spårlöst och så småningom lämnade även mannen huset. Plötsligt börjar det hända oförklarliga saker och Samuel verkar vara den enda som ser och hör.
 
 
Omdöme: Det här är en ganska kort och klassisk spökhistoria. Det finns ett öde hus, ett barn som är försvunnet, ett låst torn och gungstolar som börjar gunga av sig själva. Alla ingredienser för en lyckad skräckstund finns alltså där men mig lyckas den tyvärr inte med att engagera fullt ut. Jag tycker helt enkelt att det blir lite för strikt, den följer spökhistoriens ramar lite för väl. Men kanske är målgruppen av en annan åsikt, de kanske inte har förläst sig på öde hus och knarrande trappor än.
 
Det är en trevlig läsning, utan tvekan och författaren lyckas hålla stämningen på en bra nivå. Det spöklika varvas med sommaridyllen och dels blir det en häftig kontrast men det hjälper också till att ta bort de mest skrämmande elementen. Upplösningen visar sig inte heller bli särskilt skräckinjagande utan det är en relativt snäll spökhistoria vi har att göra med och ett väldigt snällt spöke. En historia för det yngre skiktet i målgruppen alltså. Boken är dessutom så pass lång och samtidigt kort att den kan locka både barn i slukaråldern men även de lite mer ofrivilliga läsarna.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon