De underkända
 
Titel: De underkända
Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Antal sidor: 403 (Inbunden)
ISBN: 97891 13066 776
Publiceringsår: 2015
Serie: Sebastian Bergman #5
Originaltitel: -
Första mening: "Bäste chefredaktör Källman."
 
Handling: En känd dokusåpadeltagare hittas mördad i en skola med en dumstrut på huvudet och med ett prov fasthäftat på ryggen. Underkänd. Det offret är bara ett av flera som följer och Riksmord kopplas in. Det visar sig att de har att göra med en mördare som anser sig ha ett uppdrag, att visa upp ungdomens dumhet, bristande kunskap och avsaknad av allmänbildning. Mördaren vill helt enkelt peka på den nya generationens kunskapsluckor. Samtidigt hopar sig personliga problem över flera av gruppens medlemmar vilket hotar att rubba Riksmords existens i grunden.
 
 
Omdöme: När jag blickade tillbaka på recensionen jag skrev om den tidigare boken i serien så såg jag att jag tyckte att serien var lite svajig och det håller jag fortfarande med mig själv om. Det här är en riktig bladvändare som behåller läsarens intresse från första till sista sidan. Däremot kan jag känna att den blir lite väl tydlig i sitt moralpredikande, särskilt ett avsnitt som berör att vi numera tenderar att bara ta del av nyheter och information som bekräftar vår egen världsbild snarare än utmanar den. Det är som om författarna just där går ut från boken och dess karaktärer på något vis som jag inte kan förklara närmare än så. 
 
På pappret är det här en historia som verkligen borde tilltala mig, seriemördare med ett syfte och en mängd med personliga problem som hopar sig över karaktärerna. Jag blir dock inte så uppslukad som jag hade velat och till viss del tror jag att det beror på att jag inte har lyckats närma mig någon av huvudpersonerna. Jag har trots allt följt dem i fem böcker nu men de känns så väldigt intetsägande, förutom Sebastian Bergman. Särskilt Vanja tycker jag verkar vara en oerhört trist person, både att vara med och att läsa om? Hon håller sig själv så högt, sätter sig på en piedestal där inga av hennes närmaste kan nå henne. Och vad som till sist hände med relationen mellan Valdemar och henne vet jag inte om vi som läsare ens fick veta? 
 
Men det är en lättsam bok att läsa där tempot är högt och det ger underhållning, vilket jag ändå får anta är bokens huvudsakliga syfte i det här fallet. Jag gillar helt enkelt att följa Riksmord och jag kommer definitivt att hugga fortsättningen så fort den kommer ut. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt:
Den stumma flickan (Sebastian Bergman #4)
Fjällgraven (Sebastian Bergman #3)
Det fördolda (Sebastian Bergman #2)
Lärjungen (Sebastian Bergman #1)