Tågresan

Titel: Tågresan
Författare: Hannah Arnesen
Antal sidor: 26 (Inbunden)
ISBN: 97891 2715 1086
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "När det kommer löv på träden åker vi tåg, pappa och jag."

Recensionsexemplar från Natur & Kultur.

Handling: Det är dags att åka till farmor och det gör man genom att åka tåg. Utanför fönstret sveper både små och stora saker förbi under tiden. Som båtarna i hamnen, barnen på lekplatsen, människorna på perrongen eller enhörningarna vid regnbågsbron.

 
 

Omdöme: Det här är bilderböcker när det är som bäst, när det läggs ner en konstnärssjäl i verket och resultet blir så väldigt vackert! Den är sparsmakad rent textmässigt men bilderna tar istället med läsaren ut på hisnande äventyr och de få rader som väl finns är noga avvägda och många är fina i sig själva. Som meningen "Havet är så stort att jag blir liten" eller "Där är en tågstation där alla står och väntar. Alla vill till en plats som inte är här." Det är så enkelt men samtidigt säger det så mycket tycker jag. Bilderna och färgerna fyller hela sidorna och varje sida har en egen färgpalett även om hela boken går ton i ton. De vardagliga bilderna är inramade genom tågfönstret medan regnbågsbron, enhörningarna och resan ovan molnen antar ett utanförperspektiv. Jag tycker att det är fint med sådana här böcker som liksom tar bilderboken som konstform och barnen som läsare på allvar. 

När det kommer till passande ålder för den här boken så skulle jag säga att det är en bok som passar i alla åldrar då den går att anpassa efter läsaren. Med de yngsta barnen räcker det ju att titta på bilderna och förundras över allt de kan hitta i dem och med de lite äldre barnen går det att prata om både konkreta situationer som att leka i lekparken eller vänta på en tågstation men det går också att prata om mer abstrakta tankar runt bilderna som kanske inte är lika enkla att greppa och som utmanar tanken lite mer. Summa summarum en väldigt fin bilderbok och om ni inte har spanat in hennes debutbok På natten flyger vi så tycker jag att ni ska göra det också!

Betyg: 4/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Hannah Arnesen:
På natten flyger vi