Den goda dottern

Titel: Den goda dottern
Författare: Karin Slaughter
Antal sidor: 539 (Pocket) 
ISBN: 97891 5093 1143
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: The Good Daughter
Första mening: "Samantha Quinns benmuskler värkte som tusen getingar stack henne medan hon sprang längs den tomma uppfarten mot bondgården."

Handling: För tjugoåtta år sedan slogs Charlotte och Samantha Quinns familj i spillror. Deras pappa är stadens ökända försvarsadvokat och familjen lever ständigt under hot eftersom det finns många som tycker att försvarsadvokat Rusty företräder människor som inte förtjänar en andra chans. En dag blir hoten verklighet och när Rusty är på jobbet kommer det hem två beväpnade män till Charlotte, Samantha och deras mamma Gamma och det hela slutar med ett blodbad. Tjugoåtta år senare befinner sig Charlotte på fel plats vid fel tidpunkt och blir vittne till en skolskjutning. Attentatet ska sedan visa sig ha kopplingar till hennes förflutna och mardrömmen väcks åter till liv.

Omdöme: Jag kan börja med att säga att boken går relativt snabbt att läsa trots att den nog måste klassas som en så kallad tegelsten. Oftast tycker jag att spänningslitteratur inte behöver sträcka sig över mer än kanske fyrahundra sidor men här tycker jag ändå att det fungerar bra. Jag tycker aldrig att det blir gastkramande spännande, det är inte svårt att lägga ifrån sig boken, men eftersom den ändå har ett trivsamt driv och tempo så försvinner sidorna i ett nafs ändå. Det är ingen renodlad deckare eller kriminalroman, här får vi ta del av historien ur en försvarsadvokats perspektiv men det är egentligen aldrig särskilt jobbfokuserat och det är inte skolskjutningen som är det stora fokuset utan det är vad som egentligen hände för tjugoåtta år sedan när två beväpnade män tog sig in i systrarna Quinns hus. I och med att de två spåren beskrivs parallellt blir det lite svårt att beskriva vad boken egentligen handlar om, det finns inget tydligt fokus men samtidigt är det heller aldrig svårt att hålla isär alla karaktärer och händelser.

Karin Slaughter är verkligen en mästare på att snabbt bygga upp ett persongalleri som inte behöver någon ingående beskrivning för att vi ska kunna hålla isär karaktärerna eller ta till oss dem. Vissa får vi lära känna lite mer och andra lite mindre och de har alla egenskaper som gör att vi både tycker om dem samtidigt som vi irriterar oss lite på deras agerande. De porträtteras helt enkelt som vanliga människor med både dåliga och bra sidor. De flesta i alla fall. Det finns även vissa personer som inte tycks ha ett gott ben i kroppen. Jag rekommenderar den till någon som vill ha något spännande men som kanske inte gillar den klassiska deckaren. Det förekommer dock en del obehagliga scener så alltigenom snäll är den verkligen inte. Jag gillar den hur som! Hittills har Karin Slaughter verkligen varit en författare som man kan räkna med levererar. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Karin Slaughter:
De vackraste
Triptyk
 (Will Trent #1)