Comedy queen

Titel: Comedy queen
Författare: Jenny Jägerfeld
Antal sidor: 219 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2970 6406
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Min mamma sa en gång att det finns människor som har funny bones."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Sasha har precis fyllt tolv år och hon har bestämt sig för att bli comedy queen, hon ska få folk att skratta! Hennes mamma fick människor att gråta, hon får fortfarande människor att gråta trots att hon inte finns längre. Så Sasha bestämmer sig för att undvika allt det som hennes mamma gjorde för att inte bli som hon. Hon ska till exempel inte läsa böcker, undvika skogen, klippa av håret och framförallt inte gråta. Genom att få andra att skratta kanske det där inom Sasha försvinner, det tunga svarta hålet och det som ligger bakom ögonlocken och bränner och hotar att trilla ner för kinderna i form av livsfarliga tårar. 

Omdöme: Alltså Jenny Jägerfeld, bästa Jenny Jägerfeld! Finns det någon annan författare som är så skicklig på att växla mellan sorg och humor, som tar sig an de allra svåraste ämnena och skriver om dem på ett lättillgängligt, humoristiskt men samtidigt allvarligt och seriöst sätt? Jag tror inte det, inte när det kommer till böcker för den här målgruppen i alla fall. Genom hela boken växlar jag mellan skratt och tårar och jag tror aldrig att jag har blivit så berörd av en bok för 12-åringar som jag blev när jag läste den här. Sorgen framträder på något sätt extra tydligt när inte hela boken är nattsvart. För även om ramverket är extremt sorgligt, att Sashas mamma har tagit sitt liv, så är inte Sasha ledsen exakt hela tiden. Ibland är hon glad, ibland skrattar hon, ibland ler hon och ibland kommer ett minne av hennes mamma plötsligt upp när hon minst anar det och det blir svårt att hålla tillbaka tårarna. Precis så som livet ser ut. Jag skulle inte säga att den följer det klassiska mönstret för en bok som handlar om att "komma över sorgen" efter någon, även om det är precis det som den handlar om och det är det som gör att den sticker ut ur mängden.

Jag gillar också hur mammans depression porträtteras. Jag antar att författaren i egenskap av psykolog har en del fördelar där. Det blir så tydligt att självmord inte var något som mamman själv valde, att ingen familjemedlem kunde ha gjort något annorlunda och att det inte handlar om att hon inte älskade sitt barn tillräckligt mycket, utan att det berodde på att hon var sjuk. Jag tycker att det är väldigt fint, att det blir så tydligt att det inte finns någon skuld att lägga någonstans. Jenny Jägerfeld är en av de bästa ungdomsboksförfattarna vi har idag. Hon skriver modigt, verklighetsnära och tar parti för de röster som behöver det mest. Älskar den här boken.


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Jenny Jägerfeld:
Jag är ju så jävla easy going
Het (Antologi)
Brorsan är kung
Här ligger jag och blöder

#1 - Amanda

Vill läsa nu nu nu! Hörde henne högläsa en del av boken och var jag inte såld innan bara baserat på att det är Jenny Jägerfeld så blev jag det definitivt då. Har hört och läst så mycket bra om den!

Svar: Kan tänka mig det. Jenny Jägerfeld är ju super att lyssna/titta på också, förutom att hon är en dunderförfattare liksom! :)
Carolina Edvinsson