Ond skörd

Titel: Ond skörd
Författare: Sharon Bolton
Antal sidor: 470 (Pocket)
ISBN: 97891 7645 4183
Publiceringsår: 2016 (Original: 2010)
Serie: -
Originaltitel: Blood Harvest
Första mening: "Hon har kollat in oss ett tag nu."

Handling: Tovåriga Tom Fletcher har precis flyttat med sin familj till det lilla samhället Heptonclough i utkanten av en vidsträckt hed. Familjen har byggt ett nytt hus alldeles bredvid den gamla kyrkan och det verkar som om de äntligen har hittat hem. Snart börjar dock mardrömmen. Tom börjar höra röster och ser en underlig flicka smyga omkring vid kyrkogården. Han är övertygad om att han är förföljd.
De vuxna i Toms närhet försöker hjälpa honom, inklusive psykiatrikern Evi Oliver och samhällets nye kyrkoherde, Harry Laycock. Men det visar sig snart att något inte står rätt till i Heptonclough. Det som familjen Fletcher till en början trodde var busstreck visar sig vara rena hot. Och när Toms yngre syskon Milly och Joe försvinner blir mardrömmen verklighet.

Omdöme: Länge var jag rädd att det här skulle vara en bok med övernaturliga inslag och det är ju inte riktigt min kopp te när det kommer till deckare. Som tur var så visade det sig att allt hade en naturlig förklaring, om än väldigt spöklikt och smått otroligt. Det finns en kyrkogård, en flicka som stryker omkring som ingen ser mer än barnen i huset bredvid och det tycks vila en förbannelse över platsen som innebär att små flickor svävar i fara. Det låter ju onekligen som en spökhistoria men man får helt enkelt ha lite tålamod och öppet sinne när man läser den här boken.

Det jag tycker är skönt med att läsa en deckare av Sharon Bolton är att de inte ingår i någon serie. Det går att läsa böckerna i vilken ordning som helst då de alltid utspelar sig på nya platser och med nya huvudpersoner. Det är ju annars inte så vanligt bland deckare idag. Böckerna har dessutom sällan en huvudperson som är polis utan det är andra figurer som får stå i centrum, den här gången är det framförallt en präst och en psykiatriker. Jag brukar inte gilla när det utförs privatspaningar eller när en huvudperson som inte är polis plötsligt löser ett fall som från polisens sida verkade vara hopplöst. Jag tycker dock att Sharon Bolton hamnar på rätt sida av den gränsen. Det är inga snokande huvudpersoner och de råkar heller inte bara helt plötsligt snubbla över sanningen och därmed råka illa ut utan de använder helt enkelt sitt huvud och pratar med andra. 

Jag måste dock säga att även om jag i början faktiskt blev lite mörkrädd när jag läste boken så la det sig snabbt i och med att den är ganska så lång och det går ganska så trögt framåt. Något som också irriterar mig är att baksidestexten är fel och i hela boken väntade jag på vändningen som baksidestexten utlovade men som aldrig kom. På baksidan av boken står det att psykiatrikern Evi Oliver fortfarande kämpar med att komma över sin dotters försvinnande - det stämmer inte. Annars på det stora hela en helt okej läsupplevelse. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sharon Bolton:
Offer
Dödsdömd