Frukta mig
 
Titel: Frukta mig
Författare: Tahereh Mafi
Antal sidor: 394 (Inbunden)
ISBN: 97891 3220 9758
Publiceringsår: 2019 (Original: 2018)
Serie: Juliette #4
Originaltitel: Restore me
Första mening: "Jag vaknar inte längre skrikande."

Recensionsexemplar från B. Wahlströms.

Handling: Juliette har en särskild förmåga som gör att hennes beröring är dödlig och det har gjort att hon har suttit i fångenskap hos Återetablissemanget i åratal. Men nu så har rebellerna äntligen segrat och Juliette har utnämnts till ledare för sektor 45 i Nordamerika. Hon har dock aldrig bett om makten, aldrig bett om att få leda och aldrig bett om att vara den som ska försöka mäkla fred med hela världen. Men hon har Warner vid sin sida. Warner som kan allt om politiken, maktspelen och intrigerna och med hans hjälp kommer hon kanske att lyckas? Juliette skakas dock i grunden när fler och fler hemligheter om både henne själv, Warner och Återetablissemanget avslöjas och frågan är om hon kommer att kunna kontrollera sina krafter? 

Omdöme: Jag gillar den här serien! Det är nästan så att jag skäms lite över det. För egentligen är den ju inte speciell på något sätt och den är ganska förutsägbar och lättläst - men den har ändå något. Den är rolig på ett sätt som böcker nästan aldrig brukar kunna vara, den innehåller karaktärer som är lätta att särskilja, trots att det var ett antal år sedan jag senast läste om Juliette så minns jag på ett ungefär vad som har hänt, den är medryckande och det är som sagt enkel läsning. Jag gillar hur författaren vågar skriva intimt, något som inte brukar få ske i böcker från USA, för även om det inte står i klartext så kan vi läsa mellan raderna att det handlar om sex. Jag gillar hur författaren på ett enkelt sätt får in normbrytande karaktärer, även om det kanske hade varit bättre om dessa även hade fått spela en större roll. Jag gillar att vi får följa berättelsen genom tre olika perspektiv och att dessa röster faktiskt särskiljer sig lite åt. 

Det är helt enkelt väldigt mycket jag gillar med boken men jag upplever den också ganska så tunn rent innehållsmässigt. På ett sätt är det mycket som händer på endast några dagar men samtidigt känns det också konstigt att allt ska ske inom loppet av typ en vecka? Det gör att i alla fall jag upplever det som att boken borde varit längre, trots att den redan är nästan fyrahundra sidor. Kanske har det att göra med att den har blivit uppdelad i en trilogi, kanske skulle det varit bättre om delarna slagits ihop, för den här delen är knappast fristående från de kommande eftersom den slutar med en rejäl cliffhanger. Jag skulle inte säga att det är en fristående trilogi heller utan att man nog gör bäst i att läsa de delarna som har kommit ut tidigare för att få en bättre förförståelse för hur karaktärernas relationer till varandra ser ut. Men deppa inte för det, för de är väldigt läsvärda. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Tahereh Mafi: 
Rör mig inte! (Juliette #1)
Falla sönder (Juliette #1,5)
Rädda mig inte! (Juliette #2)
Sätt mig i brand! (Juliette #3)