Goda grannar
 
 
Titel: Goda grannar
Författare: Mattias Edvardsson
Antal sidor: 357 (Inbunden)
ISBN: 97891 3715 4862
Publiceringsår: 2020
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Redan när jag öppnar dörren hör jag sirenerna."

Handling: Micke, Bianca och deras två barn flyttar från Stockholm till den lilla orten Köpinge i Skåne för att få en nystart. De hamnar i ett väldigt populärt och idylliskt villakvarter där grannsämjan är god, gatufester hålls och man hjälps åt med det mesta. Men allteftersom de lär känna sina grannar bättre så börjar också hemligheter krypa fram och ett visst obehag växa. Är allt verkligen så himla idylliskt som det verkar? Vet vi egentligen vilka vi bor grannar med? Vad döljer sig bakom putsade fasader och stängda dörrar? När Bianca blir påkörd precis utanför parets gemensamma hem verkar det först vara en tragisk olycka men när människor börjar prata och ryktet går växer tvivlet hos Micke, var det verkligen en olycka eller körde någon avsiktligt på Bianca?

Omdöme: Skyhöga förväntningar från mig efter författarens tidigare succé med En helt vanlig familj. Det är ju alltid lite farligt. Men här hade jag inte behövt oroa mig utan Mattias Edvardsson levererar återigen en mycket skickligt skriven psykologiskt spännande roman. Det som dock är lite tråkigt är att jag känner att den blir ganska förutsägbar, det var inte helt oväntat det som skedde och jag känner hur besvikelsen lägger sig liksom lite bittert när jag fick lite för mycket rätt. Jag har också lite svårt att köpa att det ens blev som det blev till sist men å andra sidan är ju slutet av boken en så liten del av helheten (ack en väldigt viktig sådan). Men något som författaren fortsätter att leverera är ju fantastiska personporträtt med karaktärer som känns verkliga, som man inte vet hur man ska förhålla sig till och där alla har både onda och gida sidor. Precis som vi alla med andra ord.

När man ska beskriva bokens framfart så kan den låta lite krånglig med växlande dåtid och nutid och perspektiv och karaktärer men tack vara en stor dos yrkesskicklighet så bemästrar författaren det galant. Det råder aldrig någon tvekan om var jag befinner mig eller med vem, det är hela tiden glasklart trots stora och många svängningar.

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible

Böcker som jag tidigare har läst av Mattias Edvardsson:
En helt vanlig familj