Bärarna
 
Titel: Bärarna
Författare: Jessica Schiefauer
Antal sidor: 334 (Inbunden)
ISBN: 97891 8905 1393
Publiceringsår: 2020
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Var börjar en historia?"

Handling: Vad gör en pandemi med människor? Bärarna utspelar sig i en värld där en smitta har härjat i många decennier, en smitta som tvingat män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr, och samhällets redan skrala resurser delas systerligt, eller används i jakten på ett botemedel. Men ordningen har börjat ifrågasättas. Nikki lever med Simone. De har egentligen aldrig pratat om att bli föräldrar. Men så vill Simone absolut bära ett barn. Det visar sig bli både svårare och farligare än Nikki kunnat ana. Nikki upptäcker saker - om Simone, om sig själv och om det samhälle hon lever i - som kastar henne ut i något hon aldrig hade kunnat föreställa sig.

Omdöme: Jag hade ganska höga förväntningar på den här boken, det är ju ändå Jessica Schiefauer som har fått Augustpriset inte mindre än två gånger. Men det var för ungdomsböcker det. Nu är det en roman för vuxna och jag känner inte alls igen hennes språk eller det som jag tidigare tyckte utmärkte henne som smått magiskt. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men det är något med magin som saknas och det blir lite för torftigt den här gången. Lite för beskrivande. Det krävs liksom så mycket ord och beskrivningar för att bygga upp en helt ny värld att det tyvärr blir så att andra viktiga aspekter får stå tillbaka. Som ett rikt språk och mänskliga karaktärer. *

Det är klart att jag också kan tycka att tanken är intressant med en värld som leds av kvinnor och där männen inte ens har en plats. Där växter och natur har ett helt annat värde och där bara tanken på att äta djur känns främmande och väcker avsky. Men det blir liksom lite för ytligt, det snuddar bara på ytan och jag känner att jag saknar en stabil grund till hur samhället har utvecklats till detta. Men gillar som sagt idén och den är ju såklart väldigt välskriven, även om jag saknar det lilla extra. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible

Böcker som jag tidigare har läst av Jessica Schiefauer: 
När hundarna kommer
Pojkarna


#1 - Carola

Jag håller med dig, jag saknade också beskrivningen över vad det var som ledde till att världen ser ut som den gör i Bärarna. Smittan sägs vara orsaken, ja, men hur och på vilket sätt har det blivit såhär? Mina förväntningar blev inte heller infriade, även om det var en tankeväckande och intressant roman.