Saker ingen ser
 
 
 
Titel: Saker ingen ser
Författare: Anna Ahlund
Antal sidor: 413 (Häftad)
ISBN: 97891 2972 8705
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Kyrkklockorna dundrar genom natten, himlavalvet är högt, och Sebastian ska just få årets första kyss."

Handling: Det händer mycket i korridorerna på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, han som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker för fler än honom själv. De vet inte om det än men under ett år kommer deras liv att flätas samman allt mer.

Omdöme: Anna Ahlund har på sätt och vis skapat sin alldeles egen lilla kärleksgenre, en där olika sexuella läggningar och olika könsnormer accepteras fullt ut utan att det läggs någon som helst värdering eller problematik i detta. Det är aldrig någon som behöver "komma ut" eller förklara sig eller känna skuld eller skam utan i den här boken bygger Anna Ahlund upp ett samhälle i total acceptans. Till en början kan det kanske till och med vara lite svårt att vänja sig vid det, kan det verkligen vara såhär enkelt? Varför är det inte såhär enkelt i verkligheten? Sedan inser man det fantastiska med möjligheterna och bara följer med.

Rent språkligt och karaktärsmässigt tycker jag att Anna Ahlund verkligen har lyckats. Det flyter på lätt med komplexa karaktärer som var och en är sin egen. Och det känns också som att hon har hittat rätt bland estetkorridorerna i form och ton. Däremot upplever jag boken som lite spretig och det är lätt att tappa bort den röda tråden, det enda som egentligen knyter ihop det är att vi från början vet att vi kommer att få dyka in i deras liv under ett år. Början, mitten och slutet är därmed både mer tydligt men också lite mer flytande i och med att livet inte har några tydliga sådana hållpunkter utan här är det istället en yttre omständighet som styr när boken är slut - nyårsnatten. Problemet med att ha fler än en huvudperson är också att man saknar djupet, när det blir flera stycken att parera så hinner man inte djupdyka på riktigt hos någon och det hade nog handlingen tjänat på. Särskilt nu när alla karaktärer är så egna lysande stjärnor i sig.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible
 
Böcker som jag tidigare har läst av Anna Ahlund:
Du, bara
Hetare (Antologi)