Gregor Dödens labyrint
 
Titel: Gregor dödens labyrint
Författare: Suzanne Collins
ISBN: 97891 638 74369
Antal sidor: 332 (kartonnage)
Serie: Krönikan om Underjord #2
Första mening: "När Gregor slog upp ögonen fick han en bestämd känsla av att vara iakttagen."
 
Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen.
 
Handling: Gregor har lovat sig själv att aldrig återvända till Underjord igen, som befolkas av förstorade insekter och kryp, efter hans senaste äventyr där när han letade efter sin försvunna pappa. Men en dag kidnappas hans lillasyster Boots av stora kackerlackor och Gregor tvekar inte en sekund utan dyker ner i underjorden för att rädda henne. I Underjord visar det sig att råttorna planerar att döda Boots och återta makten över Underjord, något som endast kan hindras av att Gregor uppfyller ännu en profetia. Den här gången måste han hitta och förinta den mytomspunna och fruktade råttan Bane.
 
 
Omdöme: I den här boken har jag vant mig lite mer vi Gregor och hans lite lillgamla attityd, för hans känns nästan aldrig som den elvaåring som det är meningen att han ska vara. Han tänker på sin familjs ekonomi, på sin pappas välbefinnande och på hur han bäst ska kunna ta hand om sin lillasyster Boots och jag tänker mest på hur han glömmer att vara barn. Sedan är det förstås lite otroligt att en elvaåring skulle tillåtas att avgöra staten Regalias öde eller att hans pappa bara skulle låta honom hoppa tillbaka till Underjord där han själv befann sig och blev torterad i två år. Men det skulle ju inte bli någon vidare bra historia om de vuxna var där och förbjöd det mesta..
 
Handlingen har samma koncept som den förra boken i serien, Gregor har en profetia att uppfylla innan han får åka hem igen, så det är hög igenkänningsfaktor och såklart spänning och fart från första sidan. Boken är dessutom fylld med humoristiska inslag och intressanta karaktärer, till mina favoriter hör bland annat råttan Rödklös och kackerlackan Temp. Boken slutar dessutom med lite av en cliffhanger, så jag tror minsann att vi kommer att få ta del av fler äventyr tillsammans med Gregor i Underjord.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Suzanne Collins:
Hungerspelen (Hungerspelen #1)
Fatta Eld (Hungerspelen #2)
Revolt (Hungerspelen #3)
Gregor från Ovanjord (Krönikan om Underjord #1)