Mannen utan hjärta (eller Siri utan hjärta?)

Titel: Mannen utan hjärta
Författare: Camilla Grebe & Åsa Träff
Antal sidor: 428 (inbunden)
ISBN: 97891 7537 0453
Serie: Siri Bergman #4
Första mening: "Miguel Alemany lutar sig tillbaka mot det svala skinnsätet och blundar."
 
Recensionsexemplar från Damm förlag!
 
Handling: Antikhandlaren och medieprofilen Jussi Ståhl hittas brutalt mördad i sitt hem av sin pojkvän Miguel Alemany. Han har först skjutits till döds för att sedan få sitt hjärta utplockat och placerat i en silverskål. Det här ser inte ut som något typiskt hatbrott. Siri Bergman har precis börjat jobba inom polisen och deras gärningsmannaprofilgrupp och det här blir hennes första fall.
 

Omdöme: Jag har alltid tyckt bra om böckerna med Siri Bergman i huvudrollen och det här är inget undantag, även om jag tycker att det här är den svagaste av dem. Boken sticker ut som deckare eftersom det inte är en polis som innehar huvudrollen och utredningsarbetet inte hamnar i fokus, dock har det ju tagits ett kliv in till polisorganisationen men det är fortfarande en bit kvar till DNA-analyser om vi säger så. Det finns dock ett stort problem med den här boken och det är att jag redan i mitten av boken har en hum om vem mördaren kan vara, ett hum som sedan bara förstärks tills jag känner mig helt säker på min sak innan boken är slut. Så vill inte jag att en deckare ska vara. Det blir liksom inte roligt att läsa andra halvan av boken då, när jag vet vem mördaren är men huvudpersonerna bara traskar i cirklar.
 
Jag har inte lagt märke till språkanvändningen heller på det sättet som jag gör nu i tidigare böcker. Jag irriterar mig faktiskt lite på vissa saker och framförallt de korta meningarna. Men det kan väl också ha att göra med att jag själv föredrar ett lite mer flytande språk och att jag hade tid att tänka på det nu när jag redan visste vem mördaren var och spänningen uteblev.
 
Sedan kommer vi till huvudpersonen Siri, som inte är en huvudperson som man direkt kan tycka bra om. Hon är aldrig nöjd, har ett förflutet som alkoholist och i den här boken lägger hon sig till med en dubbelmoral som heter duga. Irriterar jag mig på henne? Ja. Vill jag ha en annan huvudperson? Nej. För även om hon är som hon är så gillar jag att hon inte är perfekt, att hon har brister (kanske lite väl många) och att det faktiskt är lite intressant att läsa om henne. Komplicerade hjältar är min kopp te.
 
 
Betyg: 2+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe & Åsa Träff:
Någon sorts frid (Siri Bergman #1)
Bittrare än döden (Siri Bergman #2)
Innan du dog (Siri Bergman #4)
 
Böcker som jag tidiagare har läst av Camilla Grebe & Paul Leander Engström:
 
 
#1 - Caroline - Bland böcker

Jag har ju bara läst första boken i serien men började redan då störa mig på karaktären Siri...

Svar: Alltså ja, hon är ju ingen direkt svärmorsdröm. Och det där tjatet om Stefan? Det slutar aldrig. Sorry för spoiler ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Linda

Jag har bara läst en av Greber och Träff men blev inte intresserad nog för att fortsätta. Det där med korta meningar kan irritera mig också!