Stad av glas
 
Titel: Stad av skuggor
Författare: Cassandra Clare
Antal sidor: 586 (Kartonnage)
ISBN: 97891 638 75076
Serie: The Mortal Instrument #3
Publiceringsår: 2014 (Original: 2009)
Originaltitel: City of glass
Första mening: "Föregående veckas köldknäpp var över, och solen sken när Clary skyndade längs den dammiga gpngen framför Lukes hus med uppdragen kapuschong för att håret inte skulle blåsa i ansiktet på henne."
 
Handling: Clary har ända sedan hon träffade Jace och de andra skuggjägarna fått höra historier om deras hemland Idris och framförallt staden Alicante, hur vacker och underbar den är med sina torn av glas som skyddar den mot alla former av demonangrepp. Clary, Jace och de andra på institutet i New York har dock fått nog av att Klaven bara står och ser på medan Valentine smider planer för att ta över hela deras värld och rensa bort alla som inte hör hemma där. De har bestämt sig för att åka till Idris och övertala dem om Valentines oberäknelighet eftersom det enda som nu hindrar Valentine från att fullfölja sin dröm är att han inte har hittat spegeln som gör det möjligt, än. 
 
 
Omdöme: Det finns en sak som irriterar mig mer med den här boken än vad allt annat i den gör och det är att författaren antingen medvetet lägger ut alldeles för tydliga ledtrådar till vad som kommer att hända och då är det en dålig strategi eller också underskattar hon sina läsare ofantligt mycket. Jag kan ju inte diskutera det här. även om jag skulle vilja, då det är väldigt hög spoilervarning på sådana saker så jag låter väl bli. Men citatet ovan borde säga en del om vad jag menar, det är för övrigt hämtat från sidan femtio i boken.
 
En annan sak som jag har svårt med i dessa böcker är den kärleken som Clary och Jace känner för varandra, det är egentligen inte kärlek utan mer någon form av besatthet från de bådas sida. Om Clary får välja mellan Jace och vad som helst i hela världen så väljer hon Jace alla gånger, man kan ju tycka att hon någon gång för omväxlings skull borde göra något som inte är så egoistiskt. Det är ytterligare ett problem jag har med just karaktären Clary, hur barnslig och egoistisk hon är och hur hon bara kastar sig huvudstupa in i händelser som hon sedan förväntar sig att någon annan ska kunna rädda henne ur. Hon är helt enkelt en barnunge och hon kliver på mina nerver både en och två gånger under den här bokens gång. Det är för mig helt otroligt att någon fortfarande vill vara hennes vän, eller inte bara hennes vän för karaktärerna i boken avgudar ju Clary. Det finns även några få karaktärer som känns mer verklighetstrogna och det är Alec och Magnus, även om jag fortfarande har svårt att se vad någon som är sjuhundra år gammal kan se hos någon som är arton? 
 
Historien i sig hade ingredienser för att bli riktigt spännande, det är ju ändå krig och magiska varelser med en god och en ond sida vi talar om men allt förstörs på grund av att inget oväntat händer. Det går att återkoppla till Cassandra Clares förmåga att vara lite för övertydlig när det handlar om ledtrådar. Jag vet ju redan alla hemligheter de berättar för varandra och jag vet vart alla befinner sig och jag vet vilka relationer de har till varandra, inget förvånar mig och det blir magplask när dessa cliffhangers sedan avslöjas. Själva kriget sedan är också en flopp eftersom det utspelar sig i ungefär tio minuter. Jag har alltså läst i ett par hundra sidors upptrappning inför något som sedan varar i tre sidor? Det är ju inte för intet att jag känner mig lite snopen. I slutet knyts dock säcken ihop och det går alldeles utmärkt att lämna serien här om man vill, trots att det finns en fortsättning.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Cassandra Clare:
Stad av skuggor (Mortal instrument #1)
Stad av aska (Mortal Instrument #2)
 
#1 - Elina

Sådana här böcker passar kanske t.ex. min elevgrupp på gysär av flera av de anledningar som du tar upp - att man vägleds lite som läsare... Kom jag bara att tänka på nu. Vad tror du?!

Svar: Hm, ja varför inte? Fast å andra sidan kanske jag lägger märke till dem endast för att jag inte finner historien så särskilt spännande. Jag kan tänka mig att om man tycker att boken är spännande och vill veta vad som händer så snabbt som möjligt så är det nog stor chans att man missar detaljerna som avslöjar :) Men som diskussionsunderlag kan den fungera, även om jag mest är negativt inställd till karaktärerna. Varför de agerar som de gör? Varför de krigar mot varandra? Osv. :)
Carolina Edvinsson